Сигнализирай!

Нови зелени сертификати влизат в сила за част от ваксинираните (образец)

Gospodari.com
Gospodari.com
16.12.2021 г.
17
0

Нови зелени сертификати влизат в сила за част от ваксинираните

Всички европейски зeлени сертификати за поставена бустерна доза срещу Covid-19 ще бъдат прегенерирани и могат да бъдат изтеглени от портала на Националната здравно–информационна система (НЗИС) https://www.his.bg/ от 20 декември 2021 г. Новите образци са утвърдени със заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. 

Нови зелени сертификати влизат в сила за част от ваксинираните

Всички желаещи да изтеглят европейски сертификат по новия образец могат да посетят интернет портала на НЗИС. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на поставената бустерна доза или номера на някой от предишните генерирани сертификати.

Предлагат зелените сертификати да са с валидност 9 месеца след бустерна доза

До този момент в ЕК нямаше единно становище за обозначаването на бустерна доза в европейския зелен сертификат и отделните държави можеха сами да решават как да индикират допълнителната ваксина. България, както и други европейски държави, прие подхода тя да се обозначава като „3/2“ при двудозовите ваксини и като “2/1” при еднодозовите.

Johnson & Johnson е одобрена за бустерна доза за Европа

Въвеждането на новите правила налага преконфигуриране на системата за европейски зелени сертификати, изградена от „Информационно обслужване“ АД по договор с Министерство на здравеопазването. „Издадените до момента документи ще продължат да са валидни на територията на ЕС, дори и бустерната доза да е обозначена в документа по различен начин от приетите нови правила“, каза изпълнителният директор Ивайло Филипов. До този момент са генерирани близо 195 хил. европейски сертификати за поставена бустерна доза.

Снимка: БулФото

Общият брой на издадените сертификати и удостоверения през Националната здравно-информационна система (НЗИС) е близо 6.2 млн. От тях общо 1.856 млн. са европейски зелени сертификати за ваксинация с разрешените ваксини. Общият брой на сертификатите за преболедували коронавирусната инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат, е над 276 хил., а удостоверенията за доказано преболедували Covid-19 с положителен резултат от направен антигенен тест са близо 130 хил.

Системата е генерирала 2.747 млн. сертификата за отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, които са валидни съответно 72 часа и 48 часа от направеното изследване, а общият брой на удостоверенията за наличие на антитела срещу SARS-Cov2, доказани чрез лабораторен тест, които бяха пуснати на 11 ноември 2021 г., вече надхвърля 230 хил.

Нови зелени сертификати влизат в сила за част от ваксинираните

Източник: HIS

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.