<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111165" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Всеки десети ...

Предлагат зелените сертификати да са с валидност 9 месеца след бустерна доза

08 Декември 2021
1 1524

Предлагат зелените сертификати да са с валидност 9 месеца след бустерна доза, пише Dir.bg.

Здравните министри на страните членки на ЕС обсъдиха с каква валидност да бъдат Covid сертификатите. Те не са дебатирали въвеждането на задължителна ваксинация, стана ясно след края на заседанието им в Брюксел.

“От самото начало заявихме, че решенията за задължителна ваксинация са от компетентността на страните членки”, каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

Тя каза, че председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен е изтъкнала единствено необходимостта от дебати по темата.

Предлагат зелените сертификати да са с валидност 9 месеца след бустерна доза

Смесването на ваксините срещу Covid-19 дава по-добра защита

Кириакиду подчерта, че 1/3 от населението в ЕС не е ваксинирано, като заяви: “Трябва спешно да използваме ваксините, за да затворим имунизационната пропаст. Трябва да ваксинираме възможно най-бързо колкото се може повече европейски граждани. Трябва да защитим повече хора от сериозните последствия на вируса, както и от разпространението на новите мутации. Все още в 6 страни-членки процентът на ваксинираните е под 55 на сто. Големите групи неваксинирани в различни региони или държави поставят на риск целия ЕС”.

Министрите са се обединили около позицията за общ подход за продължителността на “зеления сертификат”, като най-застъпено е било становището за 9 месеца с включването на подсилващата доза.

Еврокомисар Кириакиду каза, че до края на тази година се очаква разрешение за още 4 лекарства срещу Covid-19.

Предлагат “зелените сертификати” да са с валидност 9 месеца след бустерна доза

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции