Сигнализирай!

Учените откриха изненадващи причини за "Малката ледникова епоха" в Европа през 15 век

Gospodari.com
Gospodari.com
16.12.2021 г.
48
0

Учените откриха изненадващи причини за "Малката ледникова епоха" в Европа през 15 век.

След период на затопляне в Европа в началото на 15 век, температурите на Стария континент рязко спадат, формирайки т. нар. "Малка ледникова епоха", припомня The Independent.

Това довежда до покриване на части от планините и моретата с лед, спад в реколтата, болести и смърт на територията на цяла Европа.

Колебливите лета били последвани от сурови зими, през които реките и каналите редовно замръзвали. Дори Темза в Обединеното кралство била скована от лед през 1608 година, а основаният тогава "Леден панаир" станал ежегодно събитие до 1814 година.

Учените откриха изненадващи причини за "Малката ледникова епоха" в Европа през 15 век
"Леден панаир" на Темза 1814 година

Причините за Малката ледникова епоха едва ли се коренят в глобален период на застудяване, но все още будят догадки. Няколко са обясненията за феномена, включително повишена вулканична активност, намалена слънчева енергия, въздействието на Черната смърт върху човешката популация и въздействието на европейските болести върху населението на Южна Америка и последвалото обезлесяване и повторно залесяване на горите там.

Учен показа как би изглеждала Земята, ако океаните пресъхнат (видео)

Учените от университета в Масачузетс са се натъкнали на изненадващо откритие, което предполагат, че е ключовият фактор за рекордно ниските температури. И то е в предхождащия "изненадващо горещ епизод". Тези промени са засечени от учените Франсоа Лапоинте и Реймънд Брадли в температурата на морето.

Учените откриха изненадващи причини за "Малката ледникова епоха" в Европа през 15 век
Картина на Ейбрахам Сторк, 1654-1708 г., "Рийксмюзиум", Амстердам

Откритието дойде, след като водещият автор Франсоа Лапоинте, постдокторант и преподавател по геонауки в Масачузетския университет, и Реймънд Брадли, изтъкнат професор по геонауки, също в Университета на Масачузетс, се натъкнаха на нови данни, предполагащи бърза промяна в температурите на морето.

Ползвайки различни източници за извличането на подробни морски записи, д-р Лапоинт и професор Брадли откриха, че е имало необичаен силен пренос на гореща вода на север в края на 1300-те, което достига своя връх около 1380 г. В резултат на това водите южно от Гренландия и северните морета станали необичайно топли.

Това е добре познат днес процес, наречен Атлантическа меридионална преобръщаща циркулация (AMOC). Но в късните години на 14 век AMOC е оказал забележително въздействие, тъй като е предизвикал мащабен пренос на топли течения от юг на север и е довел до бързо топене на ледовете.

При нормални обстоятелства топлите тропически течения се носят към северните брегове на Европа. При среща с арктическите води губят от топлината си и стават по-плътни, което довежда до отпадането им на дъното на океана.

В продължение на няколко десетилетия в края на 1300-те и 1400-те години огромни количества лед са били изхвърлени в Северния Атлантик. Този довело до охлаждането на океана, от една страна, и до разреждане на солеността на водите. Подобен процес може би е на ход и днес.

По въпроса дали може да възникне втора "Малка ледникова епоха", д-р Лапоинт и професор Брадли заявяват, че сега има много по-малко арктически морски лед поради климатичната криза. Така че значителене пренос на морски лед като това от началото на 1400 г. е малко вероятно.

Учените откриха изненадващи причини за "Малката ледникова епоха" в Европа през 15 век

Източник: The Independent

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.