Сигнализирай!

Как сме започнали да празнуваме Коледа?

Gospodari.com
Gospodari.com
24.12.2021 г.
19
0

Хората често приемат, че Коледа се празнува още от раждането на Христос. Но Коледа като празник започва няколко години след раждането и смъртта на Исус, които също са под въпрос заради множеството промени по различните календари през годините.

Най-добрите книги, които да прочетем на Коледа

И така, как точно човечеството започва да празнува Коледа?

Някои теоретици предполагат, че празнуването на Коледа е свързано с еврейския фестивал на светлините, по време на който е роден Исус. Други го свързват с римския празник Сатурналии, който е бил празник на раждането на няколко римски богове.

Според Католическата онлайн енциклопедия, Коледа не е един от най-ранните празници на Католическата църква. Въпреки това, на различни места около Светите земи, започвайки от около 200 г. сл. Хр., тържествата, честващи раждането на Христос, станали ежегодни събития. През четвърти век повечето църкви установяват раждането на Христос на 25 декември като дата на годишното честване.

Тези чествания започнали на различни места около и близо до Светите земи. Още през четвърти век химните и коледните песни стават част от празника. Едва през 1223 г. св. Франциск от Асизи представя рождеството с яслите, познати и ползвани за декор и украса и днес.

Как се е променил празникът?

Елементи от различни езически празненства, които са се провеждали около месец януари, постепенно се превърнали в коледните тържества, познати сега. Много от традициите на езическите обичаи от едно време се практикуват и днес - даряването на подаръци, украсата на коледна елха, даване и получаване на поздравителни картички, в т.ч. е и бъдникът, който се основава на практиката хората да си даряват дърва при раждането на дете.

С течение на времето Коледа се превръща в основен празник, на който споделяме специални храни, които не ядем през останалата част от годината - мляно месо, пуйка, горещ греян алкохол.

Коледното дърво

Коледното дърво, което вероятно се основава на езически практики, се превръща в символ на вечен живот и надежда, особено в Европа и Северна Америка. Украсена със светлини (първоначално свещи) и ухаеща на свежест, елхата се превърна във важна част от коледното тържество. Първоначално подаръците били окачени на дървото, а сега те заемат почетното място под него. Игличките също са вечнозелен символ на живота, свързват се с короната от тръни, която Исус носи, когато е разпнат.

Дядо Коледа

Дядо Коледа съществува под една или друга форма от четвърти век. Дядо Коледа, Старият Свети Ник и всички други превъплъщения на Дядо Коледа са базирани на Свети Никола, покровителят на децата и моряците. Холандските заселници, пристигащи в Новия свят, донесли своите вярвания за Свети Никола и започнали да дават на децата си малки подаръци на 25 декември. Традицията се установява трайно и в крайна сметка се превръща в раздаване на подаръци, включващо Добрия старец с големия корем и голямата бяла брада.

По времето на западното заселване не всички вярвали в коледния дух. Пуританите вярвали, че празнуването на Коледа е твърде вкоренено в езичеството и стигнали дотам, че забранили всяко спазване на свързаните с Коледа практики и традиции от 659 до 1681 г. Все пак честването на Пуританската Коледа най-накрая се върнало към обществената практика, то било по-строг религиозен празник, без богати украси.

Комерсиализация на Коледа

И така, как започва Коледа? Както обяснява историята, празникът започва като религиозен. През годините елементите на езическите празници са били интегрирани в коледното тържество и се практикуват под някаква форма до наши дни. Независимо от това, Коледа винаги е време, в което семействата се събират, за да отпразнуват раждането на Исус и да се поклонят заедно на Спасителя. Религиозните дейности са гарнирани от обилна храна, напитки, украси и осъзнаване, че зимата е врата към обновяването на природата през пролетта.

Коледа продължава да се празнува по целия свят. Празникът дори е приет в страни като Япония, където населението не е предимно християнско. Коледа е комерсиализирана, като търговците разчитат, че коледният сезон ще донесе лъвския дял от печалбите за тях. Децата са започнали да очакват не само един или два подаръка от Дядо Коледа, а да голям брой скъпи подаръци всяка година. Възрастните изпитват финансов натиск и работят, за да създадат изключителен празник с перфектна храна, напитки и украса за семействата си.

Източник: LoveToKnow

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.