Сигнализирай!

Въглеродно неутрална ли е шейната на Дядо Коледа?

Gospodari.com
Gospodari.com
26.12.2021 г.
58
0

Въглеродно неутрална ли е шейната на Дядо Коледа? Отговор дава публикация на Дневник.

Шейната на Дядо Коледа е теглена от осем елена и за 24 часа обикаля цялата планета, за да раздаде подаръци. Но последиците от междуконтиненталните полети не са безобидни. Учени изчисляват, че емисиите, изхвърлени от самолет по маршрута Лондон - Сан Франциско и обратно, са достатъчни да разтопят 5 кв. м. арктически лед.

Въпросът в заглавието, зададен на платформата за популярна наука The Conversation от проф. Майк Джефрис, преподаващ екология в университета "Нортъмбрия" в Нюкясъл, разбира се е шега. Но също така е повод за размисъл и - ако щете - начин да говорите на малките деца за проблемите, които създава човешката дейност за климата и за баланса в природата.

Той засяга не шейната, а "двигателя" - колко екологично щадящи са елените като форма на транспорт.

Отговорът е в това, което елените правят в останалите 364 (365) дни от годината. Те пасат, растенията ферментират и отделят метан, който е силен парников газ. Истинските елени ядат малки храсти и това оказва ефект върху въглеродния баланс в Арктика.

Неотдавнашно проучване на норвежко-финландската граница сравни места, където те пасат само през зимата с такива, където се хранят целогодишно. В първия случай храстите се разпростират из тундрата, докато във втория остава растителност за по-топъл климат.

Плодородните почви, създадени от брезовите гори, и видовете гъби, които живеят под дърветата, отделят повече въглерод. Но по-специализираните гъби на почвата с изядена растителност работят по-бавно.

Смята се, че елените възпрепятстват разрастването на брезовите гори, т.е. и на местата, от които от почвата се отделя повече въглерод.

Докато стадата пасат, те контролират дали тундрата ще е по-гориста и ще отделя въглерод, или ще е с повече храсти, задържащи въглерода в почвата. Иначе казано, това компенсира метановите емисии от ферментацията при хранене и то в мащаби, които правят елените въглеродно отрицателни.

Между другото, брезовите гори са точно мястото, където можете да намерите червената мухоморка Amanita muscaria: класически пример за гъба, предизвикваща с отровата си халюцинации. Учени описват, че елените, които похапват от червената гъба, сюкаш поръсена с пуканки, тичат в кръг, издават странни звуци и имат тикове, нещо ми се е случвало на Бъдни вечер, казва авторът. Но в този случай това поведение се държи на ефекта от психоактивните токсини на гъбите. На някои пастири на северни елени се приписва дори пиенето на урината от елените, които са яли гъбата. Тази сварена смес запазва халюциногенните ефекти на гъбите, като същевременно премахва токсичността.

За съжаление, случващото се при главата на елените може да предизвиква проблеми с парникови газове в другия край на тялото им. Друго проучване от тази година в североизточната част на Финландия показа че изпражненията им, трупащи се в блатата, в които те пасат през лятото, води до увеличаване емисиите от метан от торфищата.

Въглеродно неутрална ли е шейната на Дядо Коледа?

Колко може да изпие Дядо Коледа? (видео)

Какво се случва в организма на елените?

Изглежда, че процесът произтича директно от произвеждащи метан микроби, пренасяни в първия дял на стомаха, т.нар. ферментационна камера. Там микробите помагат за смилането на храната на северния елен, и хвърляни върху торфищата, където се добавят към съществуващите микроби.

Бактериите, произвеждащи метан в изпражненията, включват видове, които обикновено не се срещат в блатата. По този начин елените инжектират в почвата допълнителна мощност за производство на метан. Смята се, че говеда и мускусни бикове правят нещо подобно, което може да обясни увеличеното производство на метан от арктическа почва, където тези животни пасат. Тъй като Дядо Коледа не разчита на нито едно от тези по-едри животни, засега ще ги оставим на мира.

Значението на елените за проблема остава не съвсем ясно, но не бива да ги обвиняваме. Елените наистина са "колеги" на Дядо Коледа в случката в Коледната нощ. Но животните не се радват на същата защита на труда, запазена за работещите хора. Ако това не е достатъчно, за да ви накара да оставите в снега повече моркови, не знам кое е.

Въглеродно неутрална ли е шейната на Дядо Коледа?

Източник: Дневник
Видео: Cine

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.