Сигнализирай!

Защо котките обожават да се катерят върху коледните елхи? Науката има отговор

Gospodari.com
Gospodari.com
27.12.2021 г.
14
0

Защо котките обожават да се катерят върху коледните елхи? Науката има отговор.

Коледата е несъмнено най-вълнуващото време в годината... за котките, които жадуват да разпердушинят съкровените ви украси в дома. И елхата, разбира се, е първа в списъка.

“Коледните елхи са истински забавни за много котки”, коментира пред Inverse експертът Микел Делгадо, доктор по ветеринарна медицина от Калифорнийския университет "Дейвис". 

“Преди всичко това се дължи на факта, че внясят в територията им нещо ново и непознато. Когато са в позната и своя територия, те много често се втурват да изледват непознатото и новото в нея. Дръвчетата внасят миризми отвън и освен това имат кора за острене на ноктите.”

Коте играе на криеница сред клоните на коледна елха (видео)

Освен това, кой би обвинил котките, че жадуват да си поиграят с висящите и блестящи играчки?

“Тези джунджурийки, привнесени към дръвчето, го превръщат в гигантска котешка играчка. Безкраен избор от неща, които да докосват с лапи", допълва Делгадо.

Защо котките обожават да се катерят върху коледните елхи? Науката има отговор

Коледните елхи дават и добри възможности за катерене нависоко, което всяка котка много обича. Това навярно се дължи на родството им с древния хищник Проилурус, чийто навици, както се вижда, не са отмрели и до днес.

Електрическа змиорка захранва с ток коледна елха (видео и снимки)

“Много котки се катерят по дърветата, защото обичат да го правят, а и защото си нямат подходящо високо място или рафт, където могат да се покачат и да наблюдават оттам", обясява Делгадо.

Защо котките обожават да се катерят върху коледните елхи? Науката има отговор

Знаем, че котенцата, скрити в клоните, ще ни предоставят възможност за трогателни снимки, но е важно също така да вземете някои мерки за безопаснст, съветва ветеринарят. Според него е добре елхата да бъде прикрепена към стената и висулките да бъдат окачени възможно най-високо.

Австралийско семейство откри жива коала, покатерена на коледната им елха (видео)

“Внимавайте най-вече с играчките от стъкло и кордата, в която могат да се заплетат, а също и дрбните елементи, които котките могат да погълнат", съветва Делгадо.

Накратко, котките смятат, че коледните елхи са просто супер готини нови играчки или тронове, пред които да им се поклоните. И разбира се, трябва да им се покланяте на Коледа и през всеки друг ден. Защото това е, което те наистина заслужават.

Защо котките обожават да се катерят върху коледните елхи? Науката има отговор

Източник: Inverse

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.