Сигнализирай!

Бъркотията с отменени заради Covid полети се разраства, вече са над 8000 от петък

Gospodari.com
Gospodari.com
28.12.2021 г.
14
0

Бъркотията с отменени заради Covid полети се разраства, вече са над 8000 от петък, пише Дневник.

Над 2200 бяха отменени вчера и това добави още хиляди хора със съсипани планове за празниците и блокирани по летища.

Новите случаи на коронавируса рязко се увеличиха с разпространяването на силно заразния вариант Омикрон. Заради него в САЩ започна и проследяване завръщането на десетки круизни кораби с регистрирани заразени след съобщения, че им е било отказано акостиране в някои пристанища в Карибско море.

Според данните на портала FlightAware в понеделник най-засегнати са китайски и американски полети. Авиокомпании от САЩ твърдят, че причината са положителните тестове за COVID-19 на техни екипажи. Омикрон вече е доминиращият вариант в страната, а правилата изискват веднага карантина и за заразените, и за контактувалите с тях.

Бъркотията с отменени заради Covid полети се разраства, вече са над 8000 от петък

Над 4500 полета са отменени по целия свят заради Омикрон

Хонконг забрани за две седмици пристигането на всички полети на южнокорейската Korean Air. Причината - няколко положителни теста на нейни пътници, посочва Би Би Си. Над 600 полета са на две китайски авиокомпании, а най-много (по около 300) се падат на Пекин и Шанхай.

На практика това са малък дял от полетите по света. Ефектът е по-силен заради дългия коледен уикенд, заради който мнозина пътуват, за да са заедно с близки и приятели.

Значение има и влошаването на времето в някои западни части на САЩ. Но борсите реагираха днес с леко понижаване цените на акциите на авиокомпании и свързани с пътувания, туризма и хотелиерството фирми. По-чувствително го усетиха круизни компании, като акциите на холдинга Norwegia Cruise Line, Royal Caribbean Cruises и Carnival поевтиняха с между 1.1 и 2.3 процента.

Бъркотията с отменени заради Covid полети се разраства, вече са над 8000 от петък

Източник: Дневник

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.