Сигнализирай!

Прокуратурата отказа да разследва Борисов за всяване на паника за ваксините

Gospodari.com
Gospodari.com
31.12.2021 г.
16
0

Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да образува разследване срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за всяване на паника във връзка с ваксините срещу Covid-19, пише "в. Сега".

Министър Кацаров сезира прокуратурата за спекулациите на Борисов около годността на ваксините

Според ведомството Борисов не е извършил престъпление с твърдението си, че "имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност". Сигналът беше подаден през октомври от Стойчо Кацаров, докато той все още беше служебен министър на здравеопазването.

Първите ваксини срещу Омикрон се очакват през април

Наблюдаващият прокурор направил редица проверки - включително били изискани и получени справки за доставките на ваксини и техния срок на годност, справки от всички регионални здравни инспекции в страната за изпращането и получаването на ваксини във всички областни градове и др., обяснява държавното обвинение.

Така било установено, че 4 партиди на доставени ваксини със срок на годност до 30 септември 2021 г. са били изпратени в цялата страна. "Съгласно официално съобщение на Министерството на здравеопазването: "На 10.09.2021г. след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата в ЕС беше одобрен нов срок на годност на ваксината на Пфайзер при условия на съхранение при свръхниска температура. Срокът на годност за замразен флакон е удължен от 6 на 9 месеца", се казва още в прокурорското съобщение.

Затова и прокурорът приема, че изявленията на Бойко Борисов не са всяване на паника, за което НК предвижда до 2 години затвор. "Този текст предвижда възникването на наказателна отговорност при предаване по радио, телефон или по друг начин на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. Обект на защитаваните обществени отношения са общественият ред и спокойствие, т.е. за да бъде едно деяние престъпление по чл. 326, ал. 1 от НК, същото следва да е насочено към нарушаване на тези защитавани от закона блага", обяснява прокуратурата. И допълва, че "изразите на Бойко Борисов не представляват по съществото си заблуждаващи знаци за тревога по смисъла на НК".

Прокуратурата цитира и съдебна практика, с която да обоснове изводите си, че Борисов не е извършил престъпление - опасността трябва да е конкретна, т. е. да съдържа твърдения за настъпили факти (за случили се в действителност събития, които са съществуващи и обективно проверени), а не съждения, оценки, субективни тълкувания и т. н., свързани с възприемането на дадено събитие от страна на подаващия информацията и възможните му последици в обществения живот.

През юли Софийският градски съд оневини настоящия министър на здравеопазването Асена Сербезова по същото обвинение.

Прокуратурата отказа да разследва Борисов за всяване на паника за ваксините

Източник: "в. Сега"

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.