Сигнализирай!

Над 53 млн. лв. задължения на футболния "Берое" покрила държавната ТЕЦ

Gospodari.com
Gospodari.com
09.01.2022 г.
14
0

Над 53 млн. лв. задължения на футболния "Берое" покрила държавната ТЕЦ "Марица Изток 2".

Слави Трифонов: ИТН ще предложи 1 лев партийна субсидия

Над 53 млн. лв. задължения  на футболния "Берое" покрила държавната ТЕЦ

Съветът на директорите на ТЕЦ "Марица Изток 2" още на 15 декември миналата година е взел решение да се раздели с акциите на ПФК Берое, на които е собственик. Това съобщи от трибуната на Народното събрание в отговор на депутатски въпрос министърът на енергетиката Александър Николов. 

Седмица по-късно – на 22 декември - е получено съгласие от принципала на топлоцентрала – "Българския енергиен холдинг" – за осъществяване на подобна сделка, обясни министър Николов. 

"ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД е едноличен собственик на капитала на професионален футболен клуб "Берое" (Стара Загора), а не Министерството на енергетиката, докато БЕХ е едноличен собственик на капитала на ТЕЦ "Марица Изток 2". ПФК "Берое" Стара Загора е с капитал от 5 480 000 лева и разпределен в същия брой акции всяка с право на глас и номинална стойност от 1 лев", уточни енергийният министър. 

"В съответствие с решение на правителството за оптимизиране на разходите на държавни енергийни дружества, Съветът на директорите на "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД е взел решение да се предприемат необходимите действия по прехвърляне на собствеността на всички налични обикновени акции в размер на 5 480 000, които представляват 100 процента от капитала на ПФК "Берое" Стара Загора, добави Николов

Той допълни, че задълженията на Берое през последните 10 години надхвърлят 50 милиона лева. "В периода на управление на Професионален футболен клуб "Берое" от страна на "ТЕЦ Марица изток 2", натрупаните задължения на клуба са в размер на 53 395 000 милиона лева. Това се случило от 2011 г. досега. За същия период дружеството "ТЕЦ Марица изток 2", което е дало тези средства на футболния клуб, е натрупало задължения към Българския енергиен холдинг (БЕХ) в размер на 1 285 718 000 хиляди лева. Дружество със задължения, натрупани в рамките на 10 години от над милиард и 285 милиона, е дало над 50 милиона лева, докато самото то не успява да покрие оперативните си разходи, разходите си за функциониране, поддържане на работна заплата и т.н.", изтъкна министър Николов. Той обърна внимание, че в "ТЕЦ Марица изток 2" работят 2300 човека, а в "Мини Марица Изток 2" - още 6900 души.

Министърът бе категоричен, че още като заместник министър на енергетиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев от май миналата година е предупредил, че е неестествено българско енергийно дружество да притежава и финансира футболен отбор при колосални загуби. „Сами си направете извода дали дружеството е имало възможност да се подготви за този период или не“.

"Няма каквато и да е причина, нито каквато и да е пазарна или финансова логика едно от дружествата в най-тежко финансово състояние да подпомага спортен, футболен или какъвто и да е друг тип социална дейност, когато финансовите му резултати не го позволяват", каза Николов. "Като човек с отношение на спорта съм готов да се включа с подкрепа за намиране на нов собственик на отбора. Като фен и към всички фенове в Стара Загора ви моля - бъдете внимателни. Не забравяйте кой постави клуба под политическа зависимост. И ако тези спасители са същите хора, моля Ви останете внимателни занапред."

Във видеото можете да чуете и изгледате химна на "Берое" (Стара Загора).

Източник: БНР

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.