Сигнализирай!

Можем ли да заменим пластмасата с водорасли?

Gospodari.com
Gospodari.com
12.01.2022 г.
37
0

Можем ли да заменим пластмасата с водорасли? Лондонския стартъп Notpla смята да направи точно това.

Notpla а стартъп компания със седалище в Лондон, която разработва заместител на пластмасовите опаковки за еднократна употреба от не какво да е, а от водорасли!

Учени създадоха екологична алтернатива на пластмасата, използвайки семенна течност от сьомга (снимки)

Notpla

Компанията е основана през 2014 г., а миналия месец получава финансиране за 10 милиона британски лири, за да усъвършенства продукта.

Продуките на Notpla са направени да се разграждат след използването им, а някои дори могат да се изядат. В момента се предлагат сашета за сосове, вода и дори алкохол, опаковки за кафе и тоалетна хартия, както и кутии за храна за вкъщи.

В Индонезия създадоха музей само от пластмаса, събрана от замърсени реки и плажове (видео)

Креативният директор на Notpla Карлин Сибел споделя, че са търсили "идеалната опаковка" в природата, както е кората на плодовете. "Кората ще бъде евентуално използвана от природата, ще изчезне и ще стане част от естествения цикъл [на живота]" казва тя.

Notpla

През последните години много хора показват недоволството си към големите корпорации и тяхната употреба на пластмаса. Много активисти протесират срещу използването на предмети за еднократна употреба и тяхната роля в замърсяването на планетата и нарушаването на редица екосистеми.

Разнообразни алтернативи се предпалат за замяна на пластмасите за еднократна употреба. Основателите на Notpla Родриго Гарсия Гонзалес и Пиер Пасил са обмисляли използването на водорасли за спряване със световния проблем с пластмасата от самото начало. Водораслите са много, растат бързо и поемат въглерод от въздуха.

Notpla целят да правят опаковки за един по-добър свят.

Изотчници: CNN
Видео: Notpla Youtube
Снимки: Notpla

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.