Сигнализирай!

Студенти ще могат да се обучават едновременно в няколко университета

Gospodari.com
Gospodari.com
12.01.2022 г.
29
0

Студенти ще могат да се обучават едновременно в няколко университета. МОН предлага да се регламентира статутът на проектните докторанти.

Законопроект за промени в Закона за висшето образование, приет от Министерския съвет в сряда, предвижда две или повече висши учебни заведения да обучават студенти съвместно. Ще бъде въведен и статут на т.нар. проектни докторанти. Това съобщи правителствената пресслужба.

Unsplash

Идеята е да се създадат съвместни мултидисциплинарни специалности, а записаните в тях студенти да изучават отделните дисциплини в различните университети. Висшите училища ще използват общи ресурси за да подготвят кадри по професии, изискващи знания и умения от различни сфери. Очаква се това да повиши качеството и ефективността на образователния процес.

Специалностите, предвидени да участват, са от нерегулирани професии в професионални направления, за които всяко висше училище има акредитация.

Допълнителна информация, като условия за прием, продължителност на обучението, бюджет и дипломи, ще бъдат уточнени в споразумение, чието съдържание е посочено в проекта на закона.

Unsplash

Знае се, че приемът ще се осъществява според утвърдените места за професионалното направление на координиращото висше училище. Също така ще бъдат изготвяни съвместни дипломи.

С другата приета промяна се дава възможност на образователната и научна степен "доктор" да се придобива и чрез работа по научноизследователски проекти.

Докторантите трябва да се обучават в продължение на поне 3 години в редовна форма с договор между висшето училище или научната организация и ръководителя на проекта. През това време те се очаква да получават заплащане базирано на извършената от тях работа и условията на договора. Текущата докторантска стипендия е 500 лв. Възможно е тази сума да е в пъти по-голяма.

Pexels

Самите проектни ще се приемат след обявяване на конкурс по всяко време на годината извън утвърдените от Министерския съвет бройки за дадената година.

Благодарение на предложените промени ще се ускори подготовката на специалнисти. Това ще помогне на младите изследователи и учени, които са необходими за разширяването на научната дейност в страната и развитието на иновативната икономика.

Източник: Mediapool.bg

Студенти ще могат да се обучават едновременно в няколко университета

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.