Сигнализирай!

Пищна сватба по стар обичай в Родопите привлече световно внимание

Gospodari.com
Gospodari.com
12.01.2022 г.
62
0

Пищна сватба по стар обичай в Родопите привлече световно внимание. Клип от сватбата се разпространява в социалната мрежа Twitter.

Сватбата на 21-годишната Нефие Еминкова и 24-годишния Шабан Киселов в родопското село Рибново привлече вниманието на Агенция „Франс Прес“ (AFP).

Малкото селце с население от 3000 жители се радва на световен интерес заради пищна сватба по стар и необикновен обичай, който се е запазил дори по времето на комунизма.

Булевард България

AFP пише следното за празненството „феерия на светли цветове, цветя, пиршества и танци. Булката, която идва от етническо малцинство в България, не може да види нищо от изброените. Очите ѝ трябва да са затворени, докато мюсюлмански свещеник не благослови новото семейство".

Рибново се намира в област Благоевград, а малката общност, която живее там, е успяла да съхрани този вековен зимен сватбен обред.

Обредът продължава цели два дни и започва с пищна демонстрация на булчинската зестра. Сватбеният ритуал включва „всичко, което можете да си представите и от което едно семейство може да се нуждае“, казва булката. Плетени чорапи, бебешки одеяла и спално бельо са окачени на дървено скеле на улицата, в непосредствена близост до напълно ръчно изработеното брачно легло. Отвън е изваден и телевизор.

Тежка японска сватба подправена с люта българска чалга

Кулминацията на сватбата идва в края на втория ден с ритуала „гелина“ – боядисването на лицето на булката. В помещение, в което не може да влизат мъже, две от най-старите жени в рода покриват лицето на Нефие с плътен слой бяла боя, а после го декорират с цветни пайети, копринени цветя и ивици от лъскава сърма. Косата ѝ се покрива с червена забрадка, вместо с традиционното бяло було. Облича традиционни тъмночервени шалвари и многоцветна престилка. Пръстите ѝ са изрисувани с къна. Булката става неузнаваема.

Булевард България

Според ритуала "гелина", докато булката върви към новия си дом, тя трябва да е със затворени очи и да носи огледало със себе си. От време на време младоженката може да отвори очи, за да види отражението си в огледалото и да се порадва на красотата си. През това време младоженецът по никакъв начин не трябва да отвлича вниманието от своята любима. Затова Шабан е облечен с дънки, светлосиня риза и черно сако.

След като двойката получи благословия, младоженецът измива лицето на своята съпруга с мляко и тя за пръв път вижда новия си дом като омъжена жена.

Двудневното празненство минава с много танци, храна, музика и смях. Алкохол не се консумира.

Булевард България

„Така се женят хората тук и ние също искахме сватбата ни да протече по този начин“, казва Нафие.

„Родителите ми не са имали възможност да направят такава сватба и реших да го сторя по стария обичай, за да ги зарадвам. Те изглеждат дори по-щастливи, отколкото сме ние“, споделя Шабан.

Младото семейство ще продължи съвместния си живот в Германия, където Шабан има малък бизнес за подови настилки.

Източник: Булевард България

Пищна сватба по стар обичай в Родопите привлече световно внимание

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.