Сигнализирай!

Правителството представи Национален оперативрен план за справяне с пандемията (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
13.01.2022 г.
18
0

Правителството представи Национален оперативрен план за справяне с пандемията.

Премиерът Кирил Петков откри пресконференцията с видеовръзка заради своята карантина. Министерския съвет бе представляван присъствено от министъра на здравеопазването Асена Сербезова и на образованието Николай Денков.

Правителството представи Национален оперативрен план за справяне с пандемията

Петков обясни, че новият план стъпва върху броя на интензивните легла. По думите му, това е най-критичният фактор на здравната система. България е условно разделена на 6 клъстера от области, в които ситуацията с коронавируса ще се следи поотделно. Ако се налага, допълнителни мерки ще бъдат въвеждани там, където се налага. Според премиера, това ще гарантира, че бизнесът, както и родителите, например, ще могат да планират времето си за поне няколко дни напред.

Здравните власти обсъждат нови мерки срещу Covid-19 в София и съкращават карантината (видео)

Етапи за евентуално налагане на допълнителни мерки

Новият план включва четири етапа за евентуално налагане на допълнителни мерки:

- При 50% заетост на интензивните легла в даден клъстер се запълват, мерките ще бъдат съвсем леки.

- При 60% заетост – тогава има някои мерки, но всички бизнеси и всички училища работят.

- При 70% заетост на интензивните легла: започва въвеждането на сравнително меки мерки, но децата от 1 до 4 клас остават в класните стаи.

- При 80% процента заетост на интензивните легла – симетрично затваряне на бизнесите, освен аптеките и хранителните магазини.

Нова мярка за справяне с предстоящата пета вълна

Премиерът обяви и 10 мерки за справяне с предстоящата 5-та вълна на коронавируса, част от които са наследени от предишните кабинети, наред с една нова.

Това са мерките „60 на 40”, Проект „Патронажна грижа+”, Проект „Запази ме”, Оперативна програма за храни или основно материално подпомагане, Фонд на фондовете Програма „Възстановяване”, през ББР програма „Възстановяване”, през ББР програма „Подкрепа на туризма”, 9% ДДС за фирмите в туризма и ресторантьорския бизнес, допълнителни насърчителни схеми в сферата на туризма.

Петков представи и нова, десета мярка. „Тя се отнася само за напълно затворени микро- и малки предприятия . В нея ще ма 20 процента безвъзмездна помощ от средните  нетни приходи от 2021 г. в размер до 100 000 лв. Ако вашият бизнес е затворен зарази етап 4,  държавата ще подпомогне за затворените дни”, обясни той.

Правителството представи Национален оперативрен план за справяне с пандемията

Министър Сербезова поясни какво е новото в този план, като посочи, че той отчита спецификите на новия вариант Омикрон, както и включва представителства от всички останали министерства.

Правителството представи Национален оперативрен план за справяне с пандемията

Източник: NOVA

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.