Сигнализирай!

Какво означава край на пандемията и как ще се съжителства с Covid-19?

Gospodari.com
Gospodari.com
17.01.2022 г.
32
0

Какво означава край на пандемията и как ще се съжителства с Covid-19? Отговор търси Дневник.

Вълната от варианта Омикрон на коронавируса още не е достигнала пика си. Но зачестиха коментарите, че може би през 2022 г. ще видим края на пандемията. Възможно е появата им да е заради наближаващата втора годишнина от обявяването на глобална извънредна ситуация за COVID-19 на 30 януари 2020 г. и на пандемия на 11 март същата година.

Има ли някакви универсални критерии и показатели, които да дават ориентация дали се движим към такъв момент? Или политиците просто се опитват да вдъхнат малко оптимизъм в средата на зимата? И какво следва?

Изглежда, на втория въпрос е по-лесно да се отговори.

SARS-CoV-2 достигна такова разпространение. Дори има данни за навлизането му сред диви животни - че вариантът със "заличаването" му най-вероятно няма да се случи. Не че няма примери за обратното. Коронавирусът SARS-CoV, отговорен за първата за века бързо разпространявана подобна зараза от 2002-2003 г., разболя над 8 хиляди души в 29 държави. С бързи и ефективни мерки той бе ограничен. Не е регистриран при хора почти 20 години и се смята за изчезнал.

Д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина, обясни преди дни за "Нова ТВ", че "за изкореняване на един патоген са необходими три условия - траен имунитет на организма срещу него. Вирусът да не е много силно заразен и да не се разпространява сред други биологични видове. Нито едно от тях не е изпълнено при коронавируса".

Какво означава край на пандемията и как ще се съжителства с Covid-19?

Защо повторно заразени с Covid-19 остават нерегистрирани в системата? (видео)

С новия доста по-заразен причинител на COVID-19 човечеството ще трябва да съжителства в по-предвидима ендемична и контролирана среда.

Т.е. нещо като с грип със сезонни приливи (но не такива "цунами" като сега) и отливи. Ще има лесно достъпни безплатни бързи тестове и хапчета за предотвратяване на тежки случаи. Вероятно и изискване в най-натоварените седмици да се носят маски на обществени места и да се поддържа дистанция.

Последното е важно да се помни, защото все още е валидно - поне за САЩ. Едва 2% от заразените са носители на 90% от вирусите, които се въртят в една общност. Което според мнозина специалисти запазва изискването да се правят често тестове за по-бързо засичане на такива "суперразпространители". За съдбата на ваксинирането - веднъж годишно, примерно - в ендемична ситуация е сложно да се говори. Това изисква някаква предвидимост кой ще е доминиращият вариант. Нужна е и обществена нагласа да продължи приемането на дозите и след края на пандемия. Като се има предвид колко малко хора се ваксинират срещу сезонен грип, перспективата не изглежда да е по-различна.

Колко често ще се случват споменатите "натоварени седмици" в момента е трудно да се прогнозира, особено след изненадващо бурната - макара и очаквана - промяна на коронавируса в Омикрон варианта и особено адаптирането му за още по-бързо разпространяване.

Един носител на Делта вариант заразяваше 6-7 души, Омикрон - още повече и по-лесно. При това шотландски данни показаха, че Омикрон е 10 пъти по-вероятно да предизвика повторно заразяване в сравнение с Делта. За хората с трета доза е 57% по-нисък рискът да развият симптоми. В САЩ асимптоматичните заразени са около половината от всички заразени.

Ако се налага да се съжителства със SARS-CoV-2, който не вкарва толкова много хора в болницата, може да се окаже достатъчно да се прилагат досегашните мерки. Вероятно в норма ще се превърне по-добрата хигиена и малко по-голямата лична отговорност. Тя се изразява в това, като се почувстваш зле, да си стоиш вкъщи (или да работиш надомно).

Кога ще е ясно, че пандемията свършва

Бил Гейтс написа в блога си за края на 2021 г., че ще знаем, че пандемията е приключила, "ако коронавирусът е престанал да е водещият фактор, когато решаваме откъде да работим, да заведем ли децата на мач или да отидем със семейството на кино".

Дали и кога SARS-CoV-2 може да стане ендемичен зависи от нивата на защита на населението. Смята се, че държавите с ваксинирани и по-дисциплинирано спазване на мерките за обществени места са с по-добър шанс да излязат от пандемията по-рано. (По тези критерии България няма скоро да прекрачи тази граница.)

Което означава, че няма да има момент на обявяване "Светът излезе от пандемията".

"Това е донякъде субективна преценка, защото не става дума само за броя на заразените, а и за това колко тежко го прекарват и какъв е ефектът от преболедуването". Това обяснява д-р Майкъл Раян, ръководител на Световната здравна организация за извънредните ситуации.

Не бива да се забравя също, че ендемичната фаза не означава задължително изчезване на сериозен проблем. Маларията, например, е ендемична в много държави по света и в същото време убива стотици хиляди деца всяка година. За COVID-19 се предлага критерий спирането на натиска над здравните системи или проблемите в обществото. Това точно не се вписва в оценката за ендемичност, защото системата на Германия може да понесе натоварване, които би смазало тази на България, да кажем.

Специална комисия от експерти на СЗО прави преглед всеки три месеца на положението и може в един момент да обяви, че коронавирусът повече не е здравна заплаха. Но и след това ще има държави, където кризата още няма да е преминала острата си фаза. Според д-р Крис, Ууд инфекционист от Duke University, най-вероятно страните ще се ориентират по критерий като устойчивото намаляване на случаите с течение на времето.

Но и тук е сложно, защото здравните власти трябва да знаят и на какво се дължи намаляването - на успеха на ваксинирането, на дисциплинираното население, на все повече хора с естествен имунитет след преболедуване, на данни от масово и често тестване, на коригиране на статистически грешки от въвеждането на такива тестове... или, най-вероятно, на комбинация от всички подобни фактори?

Сред тях най-противоречиво е разчитането на естествена защита чрез заразяване на населението.

 Според едни това осигурявало по-комплексна защита, но други напомнят за високата цена от милиони и милиони тежки и смъртни случаи, продължителен/хроничен COVID-19 и неизвестно колко големи поражения за здравето на преболедувалите неваксинирани.

Кампаниите за висока степен на ваксиниране също имат цена. Австралия, например, бореща се да е "Covid-нулева" страна, напълно е ваксинирала 78% от населението. В края на миналата година имаше средно само по 7 смъртни случая дневно, продължителността на живота всъщност се увеличи. Но също така е с един от най-строгите режими за пресичане на границата, а Мелбърн (вторият по големина град) прекара над 260 дни в 6 блокади на нормалния живот.

Прогноза от миналата седмица на здравния отдел на компанията Mckinsey посочи като най-вероятен сценарий за следващите 6 месеца в САЩ Омикрон вълна, която ще е 25% по-заразна от тази с Делта варианта и също 25% по-тежка. Ако тя се сбъдне, тази страна може и да не излезе от пандемията през 2022 г.

Какво означава край на пандемията и как ще се съжителства с Covid-19?

Източник: Дневник

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.