Сигнализирай!

Намаляха ли ПТП в Бургас след въвеждането на "Зона 30"? (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
19.01.2022 г.
30
0

Бургас беше първата община у нас, която през 2018 година въведе ограничение на скоростта на автомобилите до 30 км/ч в някои централни части на града. Две години по-късно обхватът на зоната беше разширен, пише NOVA.

"Неслучайно беше въведено ограничение в тези зони, в които се наблюдава интензивно движение на деца, пешеходци, а през летния сезон и на велосипедисти". Това обясни Иван Гюлев, началник отдел "Безопасност на движението" в Бургас.

Въвеждат първата „Зона 30“ в София

Намаляха ли ПТП- в Бургас след въвеждането на "Зона 30"

Ако автомобилът се движи с 30 км/ч, шансът при катастрофа пешеходецът да получи леки травми е 95%, твърдят експертите по пътна безопасност. При удар със скорост 50 километра в час, шансът намалява на 60%. При по-висока скорост вероятността пешеходецът да оцелее е 20 на 100. Отделно ограничението носи ползи и за намаляване на шума в града и замърсяването на въздуха.

Спазва ли се обаче това ограничение?

"Водачите не спазват ограничението. Дори не се спира и на пешеходни пътеки. Може би е заради навика да се кара с 50 км/ч  в  града", споделят жители на Бургас.

Други пък са на мнение, че водачите се научиха да дават предимство на пешеходците.

Таксиметровите водачи обясняват, че скоростта в централната част на Бургас винаги е с 10-20 км отгоре. Въпреки това статистиката отчита добри резултати. "Две години по-късно леките ПТП са намалели с 40-50% в тези зони. Нямаме регистрирани ПТП с пострадали", обяснява Гюлев.

Намаляха ли ПТП в Бургас след въвеждането на "Зона 30"

Източник: NOVA

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.