Сигнализирай!

"Тръгнали са за Украйна". Какво знаят близките на мобилизираните руски войници (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
21.01.2022 г.
23
0

"Тръгнали са за Украйна". Какво знаят близките на мобилизираните руски войници?

Публикации в руските социални мрежи разкриват размера и характера на военната мобилизация на Русия. Роднини на войници споделят, че войските се движат от изток на запад и се разполагат в близост до Украйна. Това показва съвместно разследване на руската служба на Радио Свободна Европа и гражданската организация Conflict Intelligence Team (CIT).

Това се случва на фона на покачващото се напрежение между Кремъл и Запада и предупрежденията на Съединените щати и останалите съюзници от НАТО, че Русия ще плати висока цена, ако нападне Украйна.

Разследването се базира отчасти на коментари под публикации на руски войници в платформата TikTok, както и на разменени съобщения между тях и техни роднини и приятели, събрани от Марк Крутов за Свободна Европа.

Постовете не разкриват дали президентът Владимир Путин има намерение да започне военна офанзива срещу Украйна, но свидетелстват за масовото придвижване на войски и оборудване от Далечния изток на запад и показват страха на близките от предстоящото.

https://twitter.com/MotolkoHelp/status/1483415684130426882

В половината прегледани постове приятели и роднини на руски професионални войници говорят за придвижване "за задача" или "за обучение".

Повечето споменават, че войските се придвижват към Беларус, близък съюзник на Русия и съсед от север на Украйна. Други твърдят, че техните близки войници се отправят към области в близост до границата на Украйна.

Изненадващото съобщение за съвместни военни учения на Русия и Беларус следващия месец само засили притесненията от евентуално нападение на Украйна.

Русия иска силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния

"Мъжът ми тръгна за Беларус на 7 януари", пише една от жените. В разменени съобщения с репортер на Радио Свободна Европа на 18 януари тя казва, че нейният съпруг е тръгнал от Забайкалието в Далечния изток и вече е стигнал в Брест, близо до границата на Беларус с Полша. Жената не е пожелала да съобщи името си.

Друга жена от Владивосток в Далечния изток коментира под видео, че нейният приятел е част от 155-а морска пехотна бригада и е заминал "не за обучение". Потърсена от репортер на Радио Свободна Европа тя казва, че приятелят ѝ е изпратен "към Украйна".

От есента насам Съединените щати предупреждават, че имат разузнавателни данни, според които Русия подготвя евентуална инвазия в Украйна. През 2014 г. Москва анексира незаконно полуостров Крим и подкрепи сепаратистите, които контролират източната част на страната.

Правителството на Украйна съобщава, че в близост до нейните граници Русия вече е струпала 127-хилядна армия.

Русия няколко пъти отрича да подготвя нападение, но не изключва възможността за военна операция като отговор на провокация от страна на Украйна.

САЩ обвиниха Русия, че подготвя инцидент в Украйна като предлог за инвазия

Миналата седмица Белият дом обвини Русия, че изпраща саботьори в Източна Украйна, които да предизвикат инцидент, който да послужи за претекст за руска инвазия. Москва пък поиска от Запада да спре разширяването на НАТО и да не разполага войски в държави, които преди са били в руската сфера на влияние. НАТО отхвърли това искане.

"Тръгнали са за Украйна". Какво знаят близките на мобилизираните руски войници

Русия казва, че съвместните учения с Беларус ще започнат на 9 февруари и ще продължат 10 дни. Коментарите в социалните мрежи обаче подсказват, че войниците са заминали за много повече време и никой не знае докога ще останат.

"Не се знае за колко месеца [няма да ги има]," пише една от жените.

Анализът на профилите на войниците в социалните мрежи, изпратени от техните роднини, показва, че от изток на запад се придвижват представители на различни части, които са в състояние да реализират пълномащабна сухопътна инвазия. Става въпрос за военна полиция, специални сили и части за тактически операции.

Екипът на Conflict Intelligence Team самостоятелно е анализирал постове в социалните мрежи. Те разкриват, че голяма част от тръгналия за ученията в Беларус руски военен контингент е спрял по пътя си и в момента се намира близо до град Гомел, само на 40 км от границата с Украйна.

Твърденията на близките на войниците, че те са изпратени "за обучение", без да знаят къде и докога, напомнят на събитията от 2014 г. Тогава руски войници бяха изпратени към границата на Украйна, без да бъдат предупредени, че ще участват във военен конфликт.

В свой доклад CIT стига до извода, че прегледаните публикации в мрежите водят до извода, че руските войски ще останат в Беларус и в близост до границата с Украйна в следващите месеци.

"Тръгнали са за Украйна". Какво знаят близките на мобилизираните руски войници

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.