Сигнализирай!

"Омикрон" оцелява цели 193 часа върху пластмаса

Gospodari.com
Gospodari.com
25.01.2022 г.
19
0

Вариантът "Омикрон" оцелява по-дълго върху пластмаса и върху човешката кожа. Това установиха японски изследователи с лабораторни тестове, пише Dir.bg.

Високата стабилност на вируса в околната среда може да е помогнала на "Омикрон" да измести "Делта" като доминиращ вариант и да се разпространи бързо.

По-заразен ли е новият подвариант на Омикрон?

Върху пластмасови повърхности средното време за оцеляване на оригиналния щам e 56 часа. При Алфа, Бета, Гама и Делта е съответно 191,3 часа, 156,6 часа, 59,3 часа и 114 часа.

Омикрон оцелява съответно 193,5 часа, пишат учените в статия, публикувана от biorxiv, преди да бъде рецензирана от специалисти.

Омикрон оцелява цели 193 часа върху пластмаса

Върху кожа, взета от трупове, продължителността на оцеляване е 8,6 часа за оригиналния щам. 19,6 часа за Алфа, 19,1 часа за Бета, 11 часа за Гама, 16,8 часа за Делта и 21,1 за Омикрон.

Всички варианти обаче се инактивират напълно след 15 секунди излагане на алкохолен дезинфектант.

"Ето защо", заключават изследователите, "е силно препоръчително в настоящите практики за контрол на инфекциите (хигиена на ръцете) да се използват дезинфектанти, както е предложено от Световната здравна организация."

Омикрон оцелява цели 193 часа върху пластмаса

Източник: Dir.bg

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.