Сигнализирай!

Прокуратурата търси в чужбина еврото от чекмеджето на Борисов

Gospodari.com
Gospodari.com
27.01.2022 г.
30
0
Прокуратурата търси в чужбина еврото от чекмеджето на Борисов

Главният прокурор Иван Гешев бе изслушан от мониторинговата комисията ЛИБЕ в Европейския парламент. Като той предварително бе изпратил актуална информация по въпроси, от които се вълнуват евродепутатите.

Така Гешев ги уведомил, че за разследването на кюлчетата и пачките от чекмеджето в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов се търси правна помощ от Германия, Австрия, Испания и Франция, научи "Сега". Прокуратурата иска да се установи дали централните банки на тези страни са поръчвали отпечатването на конкретните евро банкноти.

Гешев в Брюксел: Не съм телевизионна звезда, за да ме харесват (видео)

Гешев информира още евродепутатите, че предстоят разпити на свидетели по случая с чекмеджето и Мата Хари. Държавното обвинение е изпратило запитвания до Министерството на икономиката и Агенция "Митници" за информация за сделки в страната със златни кюлчета на конкретен производител.

Prokuraturata tarsi v chuzhbina evroto ot chekmedzheto na Borisov
Булфото

Остава въпросът защо всички тези действия по разследването не са били проведени досега. Скандалът с Бойко Борисов избухна преди близо 2 години. Вместо това прокуратурата спря досъдебното производство. Тогавашният аргумент беше, че не може да разкрие самоличността на нарочената за фотограф Мата Хари, въпреки че Борисов публично призна, че знае коя е дамата.

Заплахите срещу журналист и политици

Гешев информира евродепутатите и за заплахите срещу разследващия журналист Атанас Чобанов. А също и за заплахите срещу депутата Христо Петров - Ицо Хазарта, вътрешния министър Бойко Рашков и общинския съветник Борис Бонев. До момента прокуратурата не е получила никаква информация за действията, които са предприели МВР за установяване на автора на заплахите.

Главният прокурор не е пропуснал и да се оплаче пред евродепутатите от натиск от страна на изпълнителната власт.

Гешев атакува и МВР за работата му по изборните престъпления през 2021 г. и борбата с купения вот. В писмото на Гешев се казва, че полицията е допуснала нарушения по различни разследвания. И даде пример - един протокол за претърсване и изземване по дело за купуване на гласове не бил одобрен от съда.

Въпросите към властта

Главният прокурор, премиерът Кирил Петков, министърът на правосъдието Надежда Йорданова и министърът на културата Атанас Атанасов са получили в аванс от евродепутатите 28 въпроса. В тях се пита какво ще предприеме българската държава по отношение на санкциите "Магнитски". Петков трябва да обясни проблема с канадското си гражданство, както и думите си пред БНТ: "Нашата цел да сложим правилните хора в прокуратурата и Антикорупционната комисия". 

Йорданова ще трябва да отговори какво е имала предвид с изказването си, че "спрямо Гешев е в ход целият възможен арсенал за реакция, с който разполагат изпълнителната власт и Народното събрание". Представителите на изпълнителната власт ще трябва да изяснят плановете си за закриване на специализираното правосъдие. И да отговрят на въпроса има ли опасност олигарсите, изправени пред съда, да бъдат оправдани след това. Все неща, за които предупреждава Гешев.

Прокуратурата търси в чужбина еврото от чекмеджето на Борисов

Източник: "Сега"

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.