Сигнализирай!

За първи път учени откриха "Омикрон" и сред диви животни

Gospodari.com
Gospodari.com
09.02.2022 г.
25
0

Учени откриха "Омикрон" и сред дивите животни, предава bTV.

Изследователи от САЩ идентифицирали около две дузини белоопашати елени, заразени с “Омикрон“ през декември и януари. Това е първото доказателство, че този вариант на коронавируса се разпространява и сред животните, пише Business Insider.

Заразените елени живеят в окръг Стейтън Айлънд, Ню Йорк. Там те са в паркове близо до хората и се разхождат свободно. В действителност обаче географското разпространение на щама може да бъде неограничено. В САЩ има около 30 милиона елени от тази порода.

6 съвета при заразяване с Омикрон

Други щамове на коронавируса са открити при котки, кучета, порове, норки. А също и при прасета, зайци и др. Установено е, че те са се заразили от хора. Така например, по данни на Министерството на земеделието на страната, в 15 американски щата масово белоопашатите елени са заразени с другите щамове на Covid-19.

Учените се опасяват, че елените и другите животни могат да се превърнат в "резервоари" на коронавируса, дори след като Covid-19 стане ендемичен за хората, подобно на грипа. В най-лошия случай вирусът може да еволюира и мутира при северните елени. А по-късно да се разпространи сред хората като по-смъртоносен вариант. Това развитие обаче е малко вероятно, уверяват изследователите.

Учени откриха "Омикрон" и сред дивите животни

Източник: bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.