Сигнализирай!

Мухъл, паразити и мизерия: как експлоатират българи

Gospodari.com
Gospodari.com
15.02.2022 г.
31
0

Работници от България и Румъния са мизерствали в мухлясали общежития без ток в граничния регион между Германия и Нидерландия. Повечето от тях - наети нелегално в кланици и подложени на трудова експлоатация, информира ДВ.

Властите в Германия и Нидерландия контролираха общо шест общежития в граничния регион между двете страни. Там са били настанени предимно работници от България и Румъния. Условията на живот в тях са били ужасяващи.

Шокиращи кадри от експлоатацията на българи в кланица в Германия (видео)

Работниците от контролираните общежития са живеели сред мухъл и паразити, без електричество и без противопожарна защита – се казва в съобщение на властите в провинция Северен Рейн-Вестфалия, цитирано от общественоправната медия WDR.

Сълзотворен газ и водни оръдия срещу мигранти на границата между Полша и Беларус (видео)

Нелегални структури за експлоатация

По-голямата част от българите и румънците в проверените общежития в Гелдерн (Германия) и Емерих (Нидерландия) са били наети нелегално – т.е. без разрешителни за работа – от различни фирми за временна трудова заетост в граничния регион между двете държави.

Проверени са били общо 140 души от провинция Северен Рейн-Вестфалия и от Нидерландия. По думите на Ина Шаренбах, министърка на строежите от Северен Рейн-Вестфалия, контролът от двете страни на границата е нанесъл удар срещу експлоатацията на работна ръка и нехуманните условия за настаняване и е осветил наличието на отчасти нелегални структури за експлоатация. Работниците от България и Румъния са били наети на работа предимно в нидерландски кланици.

Мухъл, паразити и мизерия: как експлоатират българи
Unsplash

Мигранти твърдят, че гръцката полиция ги бие и съблича на границата

Кметът на град Гелдерн Петер Хинце заяви след направените на място проверки: „Ужасяващо е да се види в какви отчасти нехуманни условия са били настанени хората от Източна Европа. След като приключат проверките ще действаме с цялата твърдост на законните средства, с които разполагаме, срещу собствениците на тези недвижими имоти“.

Голяма част от контролираните сгради са били обявени от инспекторите за необитаеми.

Непочтени печалби

„Безскрупулни предприемачи изкарват по непочтен начин печалби от мизерията на много трудови мигранти от Югоизточна Европа“, каза Зилке Горисен, общинска съветничка в окръг Клеве. Поради близостта си до предприятия на преработващата промишленост в Нидерландия окръг Клеве е особено силно засегнат от притока на мигранти.

25 мигранти са открити в хладилен контейнер на ферибот към Великобритания (видео)

„Не бива да гледаме бездейно на ситуацията, в която се намират тези хора“, каза Горисен.

Повечето от от българските и румънски работници са били изложени на унизителни условия на труд, главно в месопреработвателната промишленост.

Предполага се, че само в окръг Клеве около 2000 мигранти се намират в подобна ситуация.

Мухъл, паразити и мизерия: как експлоатират българи

Източник и снимка: Дойче Веле
Видео: NOVA

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.