Сигнализирай!

Сагата "Барселонагейт" се заплита с обвинение за изпрани над 5 млн. евро

Gospodari.com
Gospodari.com
15.02.2022 г.
23
0

Има доказателства, от които може да се предположи, че в случая "Барселонагейт" са изпрани над 5 млн. евро. Това става ясно от заключенията на испанските власти, изпратени на ДАНС в края на януари. "Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро", се казва в документа, цитиран от "Сега".

Прокуратурата отказа да разследва Борисов за всяване на паника за ваксините
Булфото

Справката от 21 страници се позовава преди всичко на жалбата, с която е започнало разследването в Испания. Цитират се и медийни публикации. В крайна сметка е посочено, че според властите в Испания "подадената в жалбата информация е вярна". "Според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се предполага, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши служители на българското правителство, включително на министър-председателя Бойко Борисов", пише още в материалите, пратени от Испания на ДАНС по линия на Интерпол.

Миналото лято се разбра, че испанските власти са прехвърлили разследването на "Барселонагейт" на българските, които били по-напреднали в него. Тук спецпрокуратурата търси пране на пари и чака отговори от испанските власти. Не е ясно дали се чака същата справка, която ДАНС вече е получила.

Предварителните заключения в доклада на испанците са, че са направени две важни инвестиции в имоти в Испания на обща стойност над 5 млн. евро. Смята се, че средствата са влезли в страната, прикрити от различни икономически операции. Като за тази цел са използвани фирмите Numin Invest SL и Ema BGS SL. Търговските транзакции са от различен вид като увеличение на капитала, придобиване на луксозни имоти и автомобили, както и принос към капитала от партньори.

Малко предистория

„Барселонагейт“ или делото за т.нар. „къща в Барселона“ е името, с което се назовава разследване на схема за пране на пари, свързвано с бившия премиер Борисов.

НАП изненадващо включи Делян Пеевски в “Барселонагейт”

В разследването на испанското издание „Периодико“ от 2020 г. беше цитирано името на бившия български модел Борислава Йовчева, за която има подозрения, че се е възползвала от престъпната схема. Според „Периодико“ местните власти проверяват дали именно тя е свързана с Борисов.

Самата история беше позната от няколко години по-рано, след като през 2016 г. връзката на премиера с т.нар. „къща в Барселона“ излезе за пръв път наяве в тайните записи от разговори между двете бивши съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова със столичния адвокат Момчил Мондешки.

Сблъсъкът между Петков и Борисов

Вчера (14.02) в интервю за bTV премиерът Кирил Петков съобщи, че
в доклада на испанските власти за "Барселонагейт" има снимка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Сагата "Барселонагейт" се заплита с обвинение за изпрани над 5 млн. евро

Борисов реагира светкавично и даде пресконференция след изявлението на Петков. Той определи коментарите, свързани с „Барселонагейт“, като „претоплена манджа“.

„Нито съм имал къща или други имоти в Барселона, нито имам, нито ще имам. Живея в Банкя. Там, където съм се родил, там, където влачеха ковчези. Внушенията, които се правят, дори ми дават възможност да наема адвокат, за да се защитавам.”, заяви лидерът на ГЕРБ.

„Нека сега, ако имат такъв доклад да го пращат, да го разсекретяват, да проверяват, каквото искат да правят. И да доказват или да се извиняват, едно от двете“, каза още Борисов. По думите му, това е поредният изкуствен опит да бъде дискредитиран.

Сагата "Барселонагейт" се заплита с обвинение за изпрани над 5 млн. евро

Източник: "Сега"

Видео: NOVA

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.