Сигнализирай!

Ето това е най-големият вулкан на Земята (видео и снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
17.02.2022 г.
22
0

Кой е най-големият вулкан на Земята? Отговор на този въпрос дават учените.

Пенсионер бърза да спаси давеща се жена, но намира обезглавена секс кукла (снимки)

Ето това е най-големият вулкан на Земята (снимки и видео)

Майкъл Гарсия от Хавайския университет в Маноа и неговият екип изучават вулкана Пухахону. Ползват детектори за сонарни и гравитационни вълни. Изследователите установяват, че древният вулкан е съставен от около 150 000 кубически километра скала.

Въпреки че само малка част се издига над морското равнище, той е два пъти по-голям от Мауна Лоа. В по-голямата си част Пухахону на Хаваите се намира на екстремни дълбочини. Общата му височина се равнява на пет Айфелови кули, поставени една върху друга. Поради размера на вулкана, земната кора под него е потънала на стотици километри. Оттук идва и името Pūhāhonu - хавайска дума за „костенурка, издигаща се за глътка въздух“, пише Earthly Mission.

Откриха чудовищно голяма галактика в Космоса (снимка)

Ето това е най-големият вулкан на Земята (снимки и видео)

Щитовите вулкани, като Pūhāhonu или Mauna Loa, са най-големите известни видове вулкани. Тези куполообразни планини с леко наклонени страни са образувани от изригването на много голямо количество лава. Тя се разлива надалеч, образувайки по този начин вулкани, които приличат на щит, лежащ на земята. 

Пухахону се образува преди около 14 милиона години от едно-единствено изригване на магма, която нахлула през твърдата част от вътрешния слой на Земята. В продължение на цялото това време тя “построява” вулкана на височина от 4500 м. Площта е 275 км дължина и 90 км широчина.

Освен това, изглежда че Пухахону е не само най-големият вулкан на Земята, но вероятно и един от най-горещите. Гарсия и екипът му анализират няколко проби от оливин. Това е кристализирала магма, която събират от различни части на вулкана. Въз основа на състава на оливина, учените правят извод за температурата, при която магмата кристализира в оливин.

Според резултатите, магмата на Пухахону трябва да е била около 1700 градуса по Целзий, когато потича за първи път. Това я прави най-горещата регистрирана магма в историята. В унисон с екстремния размер на вулкана.

Малкият връх на великия Пухахону е дом на много видове птици. Те изграждат гнездата си сред неговите камъни. В околните води пък има разнообразие от морски обитатели. Тук живеят много видове риби и корали.

Ето това е най-големият вулкан на Земята (видео)

Източник: NatGeo

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.