Сигнализирай!

Петков: Нидерландия ни е спирала за Шенген, защото сме лъгали

Gospodari.com
Gospodari.com
18.02.2022 г.
22
0

„С нидерландския премиер Марк Рюте говорихме за Шенген. Проблемът е, че през годините доста от нещата, които сме обещавали, сме ги лъгали и няма доверие. Сега трябва да изградим доверието отново“. Това заяви Кирил Петков, цитиран от bTV.

Министър-председателят е на среща с лидерите на ЕС и партньорите от НАТО в Брюксел.

„Трябва да изградим ново ниво на доверие. Те подават ръка, но всички знаем приказката за лъжливото овчарче“, допълни Петков.

По думите му, България номинално е изпълнила изискванията за вход в Шенгенското пространство, но не и ефективно. Трябва реално да се спре контрабандата и да се подобри контрола по границата ни. „Новото българско правителство ще покаже, че прави това, което обещава. Да гарантираме, че не само като закони, но и като истинско изпълнение го постигаме.

Кирил Петков декларира 700 000 долара, лексус и сладкарницата на жена си

"Обещах, че ще започнем сериозен диалог и сфери, които те виждат като потенциални дефицити да се опитаме да работим по тях веднага“, каза Петков. Освен с нидерландския премиер Марк Рюте българският министър-председател е говорил с германския канцлер Олаф Шолц. Акцентът на разговора е бил "български магистрали и германски инженери", защото е всеизвестен германския опит в пътното строителство.

Кирил Петков декларира 700 000 долара, “Лексус” и сладкарницата на жена си

ЖП транспортът и влаковите линии пък са били тема на разговор президента Еманюел Макрон. Целта е да се ползва френската експертиза в тази област. Двамата са обсъдили и възможностите за сътрудничество в ядрената сфера и бъдещето на ядрената енергетика.

Скоро ще има работни срещи на българското, германското и френското правителство, за да се възползваме от този добър старт съобщи Петков.

Кризата "Украйна" и НАТО

По отношение на Украйна, премиерът заяви, че е изтъкнал пред останалите лидери колко е важно да говорят по темата в един глас и да няма различния: "В семейството може да споделяме всякакви мнения, но пред другите трябва да сме единодушни" "Аз обещах, че вече България ще бъде партньор, съюзник, който няма да прави изненади. Всеки гледа неговия национален приоритет какъв е, но като цяло това, което говорим и което се разберем, могат да разчитат, че ще го изпълним", заяви Кирил Петков.

Петков: Нидерландия ни е спирала за Шенген, защото сме лъгали

Източник: bTV

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.