Сигнализирай!

Проф. Герджиков: СУ е готов да се обедини с друг университет

Gospodari.com
Gospodari.com
23.02.2022 г.
18
0

"Готови сме да се обединим с друг университет, но на този етап другите висши училища не са готови да се обединят с нас, защото се страхуват, че ще загубят идентичността си. Затова по-важното е в следващия месец да уточним критериите, по които ще става окрупняването на висшите училища". Това заяви пред Mediapool проф. Анастас Герджиков.

По-рано образователният министър акад. Николай Денков обяви, че ректорът на Софийския университет сам е обяснил ползите от окрупняването за висшето училище, което ръководи.

В СУ взели не 6.5, а 19.5 милиона лева над заплатите. Не за 7 години, а за една
Булфото
Предложението на МОН

На 22 февруари Денков представи стратегията си за сливане на държавните висши училища в България. Според нея "малките висши училища със сходен или допълващ се профил и разположени в едно и също или в близки населени места следва да се обединят под общо име, с общо или споделено ръководство".

От думите на министъра се разбра, че сливането може да обхване и големите университети. "Някои от големите университети също могат да се обединят. Примерно ректорът на СУ лично вчера каза: "Знаем, правили сме проверка, изчисления, че ако Софийският университет се обедини с някои от другите големи университети, той би могъл много бързо да стигне до топ 500". Или ако се обединят още по-подходящо – до топ 300 в световните ранглисти. Това са негови думи, не са мои", каза Денков.

СУ реши проф. Анастас Герджиков да продължи мандата си като ректор

Пред Mediapool Герджиков уточни, че цитатът е изваден от контекста. Той е направен, когато са се обсъждали критериите, по които да стане обединението. Ректорът смята, че е много по-добре СУ да се обедини с университет с различен профил (например с Техническия университет), а не с висши училища, които имат близък до неговия профил като УНСС или Великотърновския университет например.

Проф. Герджиков: СУ е готов да се обедини с друг университет
Булфото

В същото време концепцията на МОН е за обединяване на университети, които работят в сходни професионални направления. Предлага се сливане например между Химико-технологичния и металургичен университет, Минно-геоложкия университет, Лесотехническия университет, Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето транспортно училище.

Заедно те биха могли да създадат Софийски университет по технологии, стана ясно от съобщението на МОН във вторник. Другата идея на министерството е да се слеят Националната академия за театрално и филмово изкуство, Националната музикална академия, Националната художествена академия и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Така те биха могли да образуват Национална академия по изкуствата.

Ректорът на МГУ: Сливането трябва да е на доброволен принцип

В същото време в позиция до медиите ректорът на Минно-геоложкия университет проф. Инж. Ивайло Копрев подчертава, че обединяването на университети трябва да става единствено на доброволен принцип. Според него намаляването на количеството на университетите няма да доведе до повишаване на качеството. То щяло дори да се влоши от механичното сливане.

Проф. Герджиков: СУ е готов да се обедини с друг университет

Източник: Mediapool

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.