Сигнализирай!

Китай отказа да осъди нахлуването в Украйна и започва да внася пшеница от Русия

Gospodari.com
Gospodari.com
24.02.2022 г.
23
0

Китай отказа да осъди нахлуването на Русия в Украйна и повтори призивите си към страните за сдържаност. Също така властите в Пекин обвиниха Съединените щати в "разпалването на огън" в ситуация на напрежение.

Това стана ясно от брифинг на Министерството на външните работи на Китай, продължил повече от 90 минути. Към зам.-министърa Хуа Чунин бяха адресирани въпроси, които останаха без отговор, включително дали Пекин смята действията на Русия за инвазия и дали те нарушават териториалната цялост на Украйна.

Хуа обаче заяви, че Китай ще започне да внася руска пшеница, с което може да облекчи въздействието на западните санкции върху Русия.

„Въпросът с Украйна има много сложен исторически произход. Той еволюира до сегашната ситуация поради съвместното действие на различни фактори", каза Хуа.

Reuters/Carlos Garcia Rawlins

Китай "следи отблизо последните събития" и призовава страните да "проявят сдържаност, за да избегнат излизането на ситуацията извън контрол", каза многократно Хуа.

Байдън: Путин избра преднамерена война, която ще донесе катастрофални загуби

След въпроси от множество медии дали Китай смята действията на Русия за нахлуване, Хуа се обърна към репортерите: „Защо сте обсебени от този въпрос? Можете да попитате американската страна. САЩ продължават да подклаждат огън. Можете да ги попитате дали имат планове да гасят огъня."

Китай ще започне внос на пшеница от Русия, считано от 24 февруари (четвъртък). Двете страни обявиха споготбата си по-рано този месец при посещение на руския президент Путин в Пекин.

Путин “заспа” при появата на олимпийския отбор на Украйна в Пекин (видео)

Въпреки че не са военни съюзници, Китай и Русия представят все по-обединен фронт пред лицето на това, което смятат за западна намеса в съответните им дела и региони.

Китай отказа да осъди нахлуването в Украйна и започва да внася пшеница от Русия

Източник: CNN

Видео: The Guardian

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.