Сигнализирай!

"Единствените ефективни санкции срещу Путин? Замразяване на авоарите на целия кремълски елит"

Gospodari.com
Gospodari.com
24.02.2022 г.
14
0

Единствените ефективни санкции срещу Владимир Путин след военната атака срещу Украйна ще са персоналните - замразяване имуществото и авоарите на целия кремълски елит. Това казва финансовият консултант Евгений Кънев в свой коментар след обстрела с ракети от страна на Русия срещу Украйна на 24 февруари, пише Булевард България.

"И така, войната започна. Увиснаха със страшна сила празните обещания на властелина на Кремъл, а неговите глашатаи у нас сега изглеждат комични", пише Кънев. 

И Литва обявява извънредно положение

Той обръща внимание, че досегашните заплахи за налагане на още по-сериозни санкции от страна на западните държави срещу Москва не са повлияли върху предварително подготвяния план на Путин.

Причината:

"Техният дизайн е продукт на западното мислене, че като се удари икономиката, хората ще натиснат лидера си да смени курса". 

За Путин обаче "икономиката има смисъл само в степен, че не налага промяна на курса на държавното ръководство". Фалитът, разпадането на държавността и дефицитът са познати и на руския президент, и на обществото от края на 80-те и 90-те години. 

Война на един хвърлей от България: за какво трябва да се готвим

"Още от самото начало на своята власт, но особено интензивно след Крим, Русия трупа валутни резерви и златни резерви. Така днес Русия е четвърта държава в света по валутни резерви и пета по златни резерви (повече от Китай!). Идеята е ясна - държавата (не населението или икономиката) да издържи на най-тежките възможни санкции", казва Евгений Кънев. 

Експертът критикува както ЕС, така и българските власти за това, че са пропуснали периода след 2014 г., за да намалят рисковете си, породени от енергийната зависимост от Русия. Факт, който оставя шанс на Москва да отговори на евентуални драстични санкции. 

Армията на Украйна срещу тази на Русия: по-малка, но опитна, мотивирана и подкрепяна

"Стратегическата слепота на ЕС след Крим отново го остави със зависимост за 40% от доставките на природен газ, която не може по никакъв начин да бъде компенсирана с доставки на втечнен газ. Много страни от Източна Европа, като България са почти 100% зависими за газ от Русия. А България е отново троянският кон, който с Балканския поток отвърза ръцете на Русия за агресията в Украйна", каазва той. 

"Единствените ефективни санкции срещу Путин? Замразяване на авоарите на целия кремълски елит"

Кънев вижда още резервен вариант за приходи на Русия при евентуална санкционна блокада на САЩ и ЕС. Това е Китай, към който държавата доставя газ през тръбопровода "Силата на Сибир". 

Утре тръгват първите два автобуса с българи от Одеса

"Китай е полезен не само като клиент за газ, а и като доставчик на много стоки от санкционния списък на Запада."

"Има и други възможни контрасанкции. Например, Русия произвежда някои редки метали и осигурява близо половината производство на паладий, който се използва за катализаторите в автомобилната промишленост", коментира Евгений Кънев. 

Депутатите приеха Декларация за агресията на Русия срещу Украйна (снимки)

Ответни санкции от страна на Русия може да включват и евентуална забрана за полети през въздушното ѝ пространство. Това би затруднило и оскъпило сериозно разходите на глобалната авиационна индустрия. 

"Разбира се, народът, бизнесът и като цяло руската икономика и общество ще понесат изключително тежки удари, но на кого в Кремъл му пука. Человеческая жизнь, как знаем, не стоит ни копейки ("човешкият живот, както знаем, не струва нито една копейка"). Затова единствените ефективни санкции са персоналните - замразяване имуществото и авоарите на целия кремълски елит. Всяка автократична държава е по правило клептокрация. Парите са Бог. И затова най-много тяхната загуба боли", казва Евгений Кънев.

Какво да кажа на дъщеря си довечера?

"Единствените ефективни санкции срещу Путин? Замразяване на авоарите на целия кремълски елит"

Източник: Булевард България

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.