Сигнализирай!

Насред войната: Задочни спорове и липса на кворум в парламента

Gospodari.com
Gospodari.com
24.02.2022 г.
23
0

Засега Народното събрание не показва, че е особено повлияно от избухналата тази сутрин война. Напротив, в пленарната зала депутатите се държат както обикновено.

Водят се протяжни и досадни спорове заради процедури, обвиняват се взаимно в непознаване и нарушаване на парламентарния правилник и даже не могат да съберат достатъчно кворум, за да взимат решения.

А общата декларация на Народното събрание по повод войната все още се очаква, пише "Сега".

До момента депутатите продължават да обсъждат проекта на Закон за държавния бюджет. При гласуване на текстове от проекта се оказа, че няма кворум и депутатите излязоха в почивка. При завръщането им в пленарната зала от ГЕРБ-СДС възразиха остро да се гласуват отново същите текстове.

Румен Радев и Кирил Петков с първи коментари за обявената от Путин военна операция (видео)

Насред войната: Задочни спорове и липса на кворум в парламента
Булфото

Мотивът им е, че гласуванията ще станат повече от две и ще се наруши парламентарния правилник. Това възражение бившите управляващи са отправяли и преди - когато се гласуваше създаването на министерството на иновациите и растежа.

Председателят на НС Никола Минчев пренебрегна оплакванията им и започна гласуването. Отново обаче се оказа, че няма кворум. Така той бе принуден повторно да даде почивка, докато в залата се съберат достатъчно депутати. От опозицията посрещнаха решението му с дюдюкане и освирквания. След прекъсването гласуванията се подновиха, а управляващи и опозиция продължиха със задочния си и маловажен, предвид случващото се в Украйна, спор.

Нетактично

При обсъждането на текстовете в проектозакона, засягащи бюджета на съдебната власт, неведнъж конфликтът между противниците и поддръжниците на съдебната реформа се определяше като "война". Дори се чуха твърдения, че борбата с корупцията е свързана със съпротивата срещу Москва.

"Корупцията и липсата на отговор на корупционните престъпления са един от порталите, през които враждебното влияние на кремълския режим, който се опитва да ревизира международния ред, ще влиза в България, както и досега е правил", обяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов от парламентарната трибуна.

Насред войната: Задочни спорове и липса на кворум в парламента

На тези и други подобни изказвания водещият заседанието Мирослав Иванов от ПП се принуждаваше да отправя порицания.

Насред войната парламентът се тресе заради липса на кворум

Източник: "Сега"

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.