Сигнализирай!

Откриха непокътнат кораба на Шакълтън в Антарктика 107 години след потъването му (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
09.03.2022 г.
77
0

Откриха непокътнат кораба на Шакълтън в Антарктика 107 години след потъването му.

Една от най-големите загадки в историята на изследователите на Антарктида вече е разкрита.

"Ендюранс" безследно изчезва в ледените води на море Уедъл през 1915 година, като откриването му бележи точно сто години след погребението на британския антарктически изследовател сър Ърнест Шакълтън.

Той е прекарал повече от век на дълбочина 3000 м, но изглежда така, сякаш е потънал преди ден-два. Името на плавателния съд ясно се вижда на записите, разпространени от британските медии.

Водолаз показа удивителни кадри на потъналия преди 105 години кораб-близнак на “Титаник” (снимки)

Най-удивителното при откритието е, че корабът е почти непокътнат от времето, прекарано под вода, въпреки че е изработен предимно от дърво.

"Без да преувеличавам, това е най-изкусният потънал дървен кораб, който някога съм виждал", споделя пред BBC морският археолог Менсън Баунд. "Той е изправен гордо на морското дъно, непокътнат и в съвършено запазено състояние".

По кораба се виждат морски обитатели - родственици на морските звезди, анемонии, гъби и други.

Камерите успяват дори да заснемат няколко обувки и други предмети, принадлежали на екипажа.

Операцията по издирването на кораба е на Фолкландския тръст за морско наследство и е осъществена с ледоразбивач, от който дистанционно са управлявани подводни съдове за издирване.

"Успешно осъществихме най-сложното издирване на потънал кораб в света, като постоянно се борехме с плаващ лед, снежни бури и температури, които падаха до под минус 18 градуса. Постигнахме нещо, което според мнозина беше невъзможно", казва ръководителят на експедицията Джон Шиърс.

Защо корабът "Ендюранс" е толкова важен?

Сър Ърнест Шакълтън се отправя на експедиция към Антарктида, за да се опита да стане първия човек, стъпил на Южния полюс. Преди това Шакълтън е участвал в няколко други арктически експедиции. Този път възлага големи надежди да успее. Корабокрушението на практика прекратява експедицията и най-важната задача става оцеляването на екипажа. 

Откриха непокътнат кораба на Шакълтън в Антарктика 107 години след потъването му
Какво се случва през 1915 г.?

Корабът потъва през 1915 г., след като е повреден от плаващи в морето ледове, а екипажът се евакуира. Най-напред прекарват няколко седмици на плаващ леден блок. След като блокът започва да се топи при затопляне, хората се прехвърлят в малки лодки, спасени от кораба, и с тях достигат до необитаемия остров Елефант.

Оттам Шакълтън и няколко души изминават 1200 км с едната лодка, за да повика помощ на остров Южна Джорджия, където има постоянно живеещи хора в китобойна станция. Операцията е успешна и всички останали членове на екипажа, останали на остров Елефант да чакат помощ, са спасени.

Откриха непокътнат кораба на Шакълтън в Антарктика 107 години след потъването му

При напускането на потъващия "Ендюрънс" членовете на екипажа са имали право да вземат до 1 килограм личен багаж. Но Шакълтън е настоял метеорологът Леонард Хъси да вземе 3-килограмовото си банджо. "Това е важно ментално лекарство и ще имаме нужда от него", казал той.

Откриха непокътнат кораба на Шакълтън в Антарктика 107 години след потъването му

Източник: BBC

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.