Сигнализирай!

Русия призна, че изпраща в Украйна и наборници. Само ден по-рано Путин отрече (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
10.03.2022 г.
18
0

Русия потвърди за първи път, че е изпратила наборни войници в Украйна, въпреки че досега отричаше такава практика. Официалната версия беше, че в "специалната военна операция" участват само професионални войници, отбелязва Свободна Европа.

Министерството на отбраната на Руската федерация потвърди в сряда, че сред изпратените военни в Украйна има наборни войници, които отбиват задължителната си военна служба.

Говорителят на министерството Игор Конашенков каза, че "някои от наборниците" са били пленени от украинските въоръжени сили. По-късно добави, че "почти всички наборници" са били изтеглени от Украйна.

Спря производството на LADA

Само ден по-рано президентът на Русия Владимир Путин отрече в Украйна да са изпращани наборници, въпреки че вече имаше достатъчно съобщения от украинска страна за това.

https://www.youtube.com/watch?v=zdH0FhnBWwY

Във видео обръщение по случай 8 март, Международния ден на жените, Путин спомена "майките, жените, сестрите, невестите и приятелките" на войниците и офицерите, които участват в "специалната военна операция".

"Подчертавам, че в бойните действия не участват и няма да участват войници, които отбиват срочната си служба, и няма да има допълнителни призовки за резервистите от запаса. Поставените задачи се изпълняват само от професионални военни", каза Путин.

Русия призна, че изпраща в Украйна и наборници. Само ден по-рано Путин отрече
Twitter

Неговите думи дойдоха на фона на твърденията на руската сенаторка Людмила Нарусова, която казваше, че срочно служещи войници са изпращани в Украйна без тяхно знание и са заставяни да подписват договори като професионални войници. На украинския сайт "Търси своите" редовно се появяват интервюта с такива войници, пленени от украинската армия.

“Бабо, ела бързо. Мама е припаднала. Максим е мъртъв!“ Празните гробове на руски войници

Повечето от пленените наборници са на възраст между 18 и 20 години. Много руски майки се опитват да ги открият през социалните мрежи.

Говорителят на Кремъл Дмитри Песков каза в сряда, че президентът Путин е наредил на военната прокуратура да разследва как така наборници са се озовали в Украйна и да накаже официалните лица, които са позволили това.

Русия призна, че изпраща в Украйна и наборници. Само ден по-рано Путин отрече
Наборни войници в база в Симферопол, Крим, 2021 година. ТАСС

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Русия призна, че изпраща в Украйна и наборници. Само ден по-рано Путин отрече


Видео: The Telegraph

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.