Сигнализирай!

Приключи срещата между външните министри на Русия и Украйна в курорта Анталия (видео и снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
10.03.2022 г.
28
0

Приключи срещата между външните министри на Русия и Украйна - Сергей Лавров и Дмитро Кулеба, в Турция.

Украинският външен министър посочи, че срещата не е била лесна. Изрази обаче готовност да проведе нови разговори в същия формат. Кулеба беше категоричен, че Украйна няма да капитулира пред Русия.

Външните министри на Украйна и Русия ще преговарят в Турция

Хуманитарните коридори за жителите на Мариупол

Двамата външни министри не са се договорили за прекратяване на огъня, а Лавров не е обещал хуманитарни коридори за евакуация на жителите на Мариупол. Срещата започна малко след 10 часа и продължи около 2 часа.

Мариупол. AP/Evgeniy Maloletka

"За съжаление господин Лавров не беше в позиция да се ангажира със хуманитарните коридори, но той ще кореспондира със съответните власти във връзка с този проблем", обясни Кулеба.

Украинският външен министър заяви още, че най-големият проблем, пред който е изправена страната му, е положението в обсадения пристанищен град Мариупол, подложен на интензивен обстрел и разрушения от руските сили.

"Няма напредък по прекратяването на огъня, а Украйна има две задачи - да организира хуманитарен коридор от Мариупол и да постигне 24-часово примирие", каза Кулеба.

https://www.youtube.com/watch?v=NfGdCJ36r9E
"Специалната военна операция" ще продължи

"Как се развива военната операция? Тя се развива по план. Днес потвърдихме, че президентът Путин не се отказва от среща с Володимир Зеленски, но навярно, когато възникне такава необходимост трябва да се извърши предварителна подготовка. Така, както се прави на беларуска територия, три кръга от преговори се проведоха, нашите предложения бяха изложени много конкретно, трябва да има и конкретни отговори, чакаме", пък обяви руският външен министър Сергей Лавров. Двамата дадоха пресконференции по едно и също време.

Приключи срещата между външните министри на Русия и Украйна в курорта Анталия
AP

В отговор на въпрос на BBC дали е възможно прекратяване на огъня, Лавров заяви, че "специалната военна операция" ще продължи.

"Ние не сме нападнали Украйна", обясни той, като заяви, че Русия е била заплашена и е трябвало да защити регионите Донецк и Луганск, които Русия смята за независими от Украйна.

"Доставките на оръжие от чужбина, от ЕС, доставките на смъртоносно оръжие в Украйна, не е нещо добро. Включително говорим и преноса на ракетни комплекси. Никой не може да отговори как ще се гарантира сигурността на въздушното пространство с тях, в какви ръце ще попаднат. Западът се държи опасно, снабдява Украйна със смъртоносни оръжия и не е известно къде ще се окажат накрая доставените ракетни установки. В Украйна се създаде ситуация, която носи заплахи за РФ. Президентът Путин много говори затова", обяви Лавров.

"Ние искаме демилитирацията на Украйна. Искаме в Украйна да няма ракети на НАТО, които да са насочени към Русия. Онези, които доставят оръжия на Украйна и наемниците там, трябва да осъзнаят опасността от това, което вършат. Напомнихме на Украйна, че Русия е представила предложенията си", посочи още Лавров и добави, че Москва очаква отговор.

Относно нападението над родилния дом в Мариупол

Сергей Лавров каза, че родилният дом в Мариупол е бил използван като база на радикалния националистически батальон "Азов" и Русия е подала информация за това към ООН още преди дни. Той подчерта, че чуждестранни медии манипулират информацията за този обект.

Приключи срещата между външните министри на Русия и Украйна в курорта Анталия

След тристранната среща в Анталия с външните министри на Русия и Украйна турският външен министър Мевлют Чавушоглу изрази надежда, че в региона ще "победи мирът". В профила си в Туитър той обеща да продължи с усилията на Анкара в тази насока.

"Проведох среща в тристранен формат с министрите на външните работи на Русия и Украйна в рамките на Дипломатическия форум в Анталия в момент на крайна необходимост (от подобна среща). Ще продължим с усилията за дипломация между Русия и Украйна", посочи Чавушоглу.

Приключи срещата между външните министри на Русия и Украйна в курорта Анталия

Източник: `Dir.bg

Видео: Reuters

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.