Сигнализирай!

Украински бежанци вече работят у нас (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
11.03.2022 г.
20
0

Благодарение на български работодатели, още в първите няколко дни на пристигането им у нас, някои украински бежанци започнаха работа.

До дни се очаква България да активира и европейския механизъм за специална защита. Така украинците по-лесно ще могат да получат бежански статут и да започнат работа у нас. А работодателите вече изразиха готовност да осигурят 200 000 работни места. Това се случва чрез бланка, която те попълват, информираща за свободните позиции.

Кой и как получава помощта за бежанците от Украйна у нас?

Ирина е майка на две деца, с които бяга от родния им град Василков и пристига в София 6 дни след началото на войната. Тя започwа работа само няколко дни след пристигането си у нас, благодарение на групи за помощ на бежанци в социалната мрежи.

"Дойдохме, защото започна войната. Страшно е. Децата се страхуват дори и в момента от прелитането на самолетите. Дори и в момента, когато има заря се чувстват, че са в бомбардировка – това от което избягахме", сподели тя.

Пианистка свири What A Wonderful World пред бежанци на гарата в украинския Лвов (видео)

Макар много работодатели да имат желаението да наемат украински бежанци, не крият колко труден е процесът по назначаване.
Украински бежанци вече работят у нас

"Възможността да осигуриш на хората работа, за да могат да отглеждат нормално децата си, въпреки че са в ненормална ситуация, е въпрос на морал. Трудностите са по-скоро админстративни и по-скоро самото оформяне на документите и самото официално подписване на трудовите договори е доста усложнена и все още няма разписана ясно облекчена процедура, по която това да се случва", обясни Милена Тодорова, директор на фирма.

Стана ясно колко украински бежанци са влезли у нас от 24 февруари насам

Десислава Алексиева е собственик на книжарница и културен център в София. Тя сподели, че ние може да си мислим, че им помагаме, но всъщност те помагат на нас. Така Света, която е напусна Киев с дъщеря си, започна работа в културния център.

Столичани предоставят домовете си на бежанци (видео)

"Истината е, че аз й плащам от свои лични средства, защото всяка фирма има счетоводство, няма как нещо от фирмените средства да отива без документ при някой друг така че поради тази причина – това са лични каузи,- ако може да помогнем на един човек, значи сме свършили някаква работа", посочи Десислава.

Украински бежанци вече работят у нас

Източник и видео: NOVA

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.