Сигнализирай!

ЕС ще приеме Украйна... когато е готова

Gospodari.com
Gospodari.com
11.03.2022 г.
19
0

Европейският съюз ще приеме Украйна, защото тя е "част от европейското семейство". Това обаче ще стане, когато тя е готова да покрие критериите за членство. 

Такова послание изпратиха европейските лидери след завършилия около четири часа тази сутрин първи ден от неформалната среща на върха на ЕС във Версай край Париж.

Кирил Петков: Мястото на Украйна е в ЕС

"Съветът действа бързо и прикани Европейската комисия да представи своето становище относно молбата на Украйна за членство в ЕС в съответствие със съответните разпоредби на договорите", се казВа в декларацията от срещата.

Според правилата за членство, след като държава подаде молба за влизане в ЕС Европейската комисия, трябва да анализира нейната готовност. Тя оценява съответствието на всички критерии за членство. Чак след това издава мнение дали държавата да получи статут на кандидат.

Процесът отнема между 1 и 2 години.

ЕС ще приеме Украйна... когато е готова

Фон дер Лайен: Трудно е да се каже кога Украйна ще бъде част от ЕС

ЕС се ангажира "да засилят допълнително връзките и да задълбочат партньорството с Украйна". Това практически е "не" на молбата на Зеленски за даване на членство "по бърза писта".

Част от държавите (основно старите членки на ЕС), водени от Нидерландия, не приеха да бъде направено изключение за Украйна, което освен прецедент, какъвто не е предвиден в договорите за съществуването на ЕС, би бил несправедлив и към останалите държави - кандидатки или очакващи започване на преговори.

Източник от Брюксел: Ускоряват приемането на Украйна в ЕС

Украинският президент Володимир Зеленски, който подписа молбата на третия ден от началото на войната, заяви следното:

"Това е последният тест за Европа. Сред държавните лидери има такива, които ни подкрепят, има и такива, които подкрепят само себе си, но ние виждаме как хората от европейските държави се отнасят към нас. Знам със сигурност, че ако именно хората решаваха за нашето членство в ЕС, те определено щяха да изберат народа на Украйна. Днес, когато виждам подкрепата на народите на всяка страна по площадите на европейските столици, знам, че украинският народ вече е в Европейския съюз."

Зеленски призова за незабавно присъединяване на Украйна в ЕС

Вероятно е Европа да удвои военната помощ за Украйна. Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел предложи да се наберат още 500 млн. евро към вече отпуснатия половин милиард за предоставяне на необходимите муниции и въоръжение за украинската армия.

ЕС въоръжава Украйна, забранява руски медии и полети (видео)

Лидерите похвалиха куража, с който Украйна се защитава. Потвърдиха, че ЕС ще продължи да "предоставя координирана политическа, финансова, материална и хуманитарна подкрепа. Както и подкрепа за възстановяването на демократична Украйна".

ЕС ще приеме Украйна… когато е готова

Източник: Дневник

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.