Сигнализирай!

КЗК разследва възможен картел при горивата (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
15.03.2022 г.
28
0

КЗК се самосезира за наличие на евентуално картелно споразумение от страна на „Сакса“ ООД и „Инса Ойл“ ЕООД във връзка с повишението на цените на автомобилните горива в страната, съобщиха от Комисията.

Истерия по български: Шофьори сипват гориво в бидони (видео)

Oттам извършват постоянен мониторинг на публично достъпни факти и обстоятелства, имащи отношение към правоприлагането на Закона за защита на конкуренцията.

Петков: Гориво има, паниката е хибридна атака, организирана от ГЕРБ

КЗК ще следи развитието на конкурентната среда и нововъзникналите обстоятелства за състоянието на пазара. Това включва и публикации с социалните мрежи и изказвания в медии.

КЗК разследва възможен картел при горивата

В органа са постъпили много сигнали за непазарно съществено повишаване на цените на петролните продукти. Събраната информация води към изводи за необосновано повишаване на цените на едро и дребно от някои търговци, което няма икономически причини.

КЗП: Не е необходимо да се презапасяваме с продукти (видео)

Спрямо проучването на КЗК, много медийни публикации посочват две вериги бензиностанции, предлагащи горива, надвишаващи пазарните цени на 2 март.

КЗК разследва възможен картел при горивата

Комисията установи, че от началото на годината се наблюдава постоянно увеличение на цените на дребно в страната. Най-сериозен ръст има в периода 02-03.03.2022 г. Тогава средната цена на бензин А-95 достига 2,78 лв./л, а цената на автомобилен дизел е на 2,82 лв./л. 

Инфлацията у нас стана двуцифрена

Има основание за подозиране на наличие на забранено картелно споразумение забранено от Закона за защита на конкуренцията от страна на двама търговци на горива - дружествата „Сакса“ ООД и „Инса ойл“ ЕООД. За тях са събрани данни, че в периода 02.03.2022 г. – 11.03.2022 г. неоснователно са определяли /фиксирали/ продажни цени за крайни клиенти, от което е налице ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния продуктов и географски пазар.

КЗК разследва възможен картел при горивата. КЗК разследва възможен картел при горивата

Източник и видео: NOVA

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.