Сигнализирай!

САЩ освобождават рекордни количества петрол от своите резерви

Gospodari.com
Gospodari.com
03.04.2022 г.
42
0

САЩ освобождават рекордни количества петрол от своите резерви.

Това е историческо източване на запасите. То подчертава тревогата на Белия дом относно нарастващите цени на газа и недостига на доставки. Контекстът е нахлуването на Русия в Украйна.

Откриха десетки трупове на цивилни в градчетата около Киев

САЩ освобождават рекордни количества петрол от своите резерви

Американският държавен глава Джо Байдън също ще се позове на опита от Студената война. Целта е да насърчи вътрешното производство на критични минерали за батерии за електрически превозни средства.

Това става ясно от изявление на Белия дом. Суровините и материалите за батерии ще се присъединят към списъка с артикули, обхванати от Закона за военно производство от 1950 г. 

Рекордно

Белият дом заяви, че освобождаването на количества от стратегическите резерви е „безпрецедентно“.

„Рекордното освобождаване ще осигури исторически големи количества на доставки. Те ще служат като мост до края на годината. Докато местното производство се увеличава.“

Това четем още в съобщението.

Байдън ще поръча да бъдат освободени до 180 милиона барела от американските резерви през следващите няколко месеца. Той ще сподели по-подробно плана си по-късно в четвъртък.

Администрацията на президента също така ще се обърне към Международната агенция по енергетика (МАЕ) да координира освобождаването на запаси с други страни, които консумират петрол. Организацията ще заседава през близките няколко дена. Това споделят източници, запознати с темата.

Британският министър на бизнеса и енергетиката Куаси Куартенг обмисля страната му да се присъедини към тази инициатива.

Когато членовете на МАЕ се споразумяха да освободят общо 61,7 млн. барела в началото на март. Делът на САЩ достигаше 30 млн. барел, а този на Великобритания – 2,2 млн. барела.

Въпреки това не се очаква увеличаване на добива от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, известни с общото название ОПЕК+.

Картелът обяви в четвъртък, че ще продължи с постепенното увеличение, което беше договорено по-рано.

ОПЕК+, където влиза и Русия, ратифицира съществуващ план за увеличаване на доставките през май с 432 000 барела на ден.

Идеята

Идеята на Байдън е да се създаде мост за петролните доставки в САЩ до есента. Тогава се очаква да бъде увеличено вътрешното производство, изтъкват от Белия дом.

В същото време администрацията на американския президент критикува компаниите, които умишлено не стимулират добива с по-бързи темпове. Така търсят възможност за по-голяма печалба.

Байдън ще изкисва от петролните сондажни компании да плащат неустойки, когато федералните договори за наем се окажат неизползвани. Така той иска да подтикне индустрията да добива повече.

Белият дом ще призова Конгреса да „накара компаниите да плащат такси за сондажните обекти от техните договори за наем, които не са използвали от години и за всяка единица площ, която добавят без да разработват“, става ясно от съобщение на президентската администрация.

Предложението заплашва да увеличи пропастта между Байдън и представителите на петролната индустрия, които казват, че програмата на неговата администрация срещу изкопаемите горива е отчасти отговорна за охлаждането на инвестициите в нови сондажи.

Белият дом отвърна, че компаниите влагат приходите от търговията с петрол в изплащане на дивиденти и  обратно изкупуване на акции, а не в нови сондажи, които биха помогнали за намаляване на високите цени на бензина.

САЩ освобождават рекордни количества петрол от своите резерви

Източник: Инвестор

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.