Сигнализирай!

Гешев призна: Спецструктурите бяха създадени с цел да не работят (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
06.04.2022 г.
28
0

Главният прокурор Иван Гешев призна, че спецструктурите са създадени с цел да не работят.

"Истината е, че създадохме специализираните структури, за да отчетем пред ЕС, че нещо правим – с ясната цел, че те няма да работят по начина, по който трябва да се работи срещу организираната престъпност и тероризма", заяви той.

Старт на дебатите за освобождаването на Иван Гешев (видео)

Двуинстанционният Специализиран наказателен съд и Специализираната прокуратура бяха създадени по времето на първото правителство на ГЕРБ. Тогавашната власт твърдеше, че така изпълнява предписанията на Брюксел. Към структурата, в която Гешев беше административен ръководител, на по-късен етап минаха и корупционните дела.

Гешев призна: Спецструктурите бяха създадени с цел да не работят

От години критици на статуквото в съдебната система настояват за закриването на структурите заради ниската им ефективност. Голям процент от осъдителните присъди всъщност са споразумения с прокуратурата за по-леки наказания. Настоящото парламентарно мнозинство пое курс към премахване на спецсъда и спецпрокуратурата.

Гешев не крие недоволството си от това решение.

Какво е “уронване престижа на съдебната власт”, в което обвиняват Иван Гешев?

„Въпреки колебливата подкрепа на държавата – съчетана с европейския натиск и странното съвпадение – хора, които в голямата си част имат някакви идеи, (структурите) станаха ефективни и ефикасни. Станаха опасни за организираната престъпност. Резултатът е, че предстои да бъдат закрити. Те работят и са най-ефективни след 1989 г., (а) трябваше да функционират и да имитират дейност по начина, по който се случваше преди това“, коментира Иван Гешев.

Правосъдният министър: Ще задействаме процедурата по искане на оставката на Иван Гешев (видео)

„Ние се опитахме да излъжем европейските партньори, а сме напът да излъжем себе си. Искахме да получим положителните неща от ЕС, но без да поемем задълженията. Ние се променяхме. Истината е, че се променихме много, но не толкова, колкото можехме да се променим. Трябваше да отчетем формално нещо, което не желаехме да го свършим. Променяхме се под натиска на Механизма за сътрудничество и проверка“, призна главният прокурор.

Гешев призна: Спецструктурите бяха създадени с цел да не работят

Източник и видео: bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.