Сигнализирай!

"Овладяване" и "документна измама": Битката за шеф на БНТ започна

Gospodari.com
Gospodari.com
08.04.2022 г.
15
0

"Овладяване" и "документна измама". Битката за това кой да оглави Българската национална телевизия (БНТ) започна, пише Клуб Z

Може ли обаче президентът и опозицията да се окажат решаващият фактор при избора на нов генерален директор? По всичко личи - да. 

Процедурата

Изборът на наследник на Емил Кошлуков (ако не и самият Кошлуков) още не е на масата, но той се предшества от този на трима нови членове на Съвета за електронни медии (СЕМ). А СЕМ е органът, който провежда конкурсите за титулярите на обществените радио и телевизия и взима решение с обикновено мнозинство от 5-членния си състав. Най-късно на 5 май регулаторът трябва да отвори процедурата по избор на нов генерален директор. Мандатът на сегашния изтича на 5 юли.

БНТ успя да отрази шествието за Украйна чак на 31-та минута в централните си новини

СЕМ- Булфото

На 27 април изтичат и мандатите на председателката на СЕМ Бетина Жотева (президентска квота - в случая назначена от Росен Плевнелиев) и на София Владимирова и Розита Еленова (квота на Народното събрание). Така президентът трябва да издаде указ за своя един нов член, а парламентът да избере останалите две нови попълнения в състава на регулатора.

Парламентът даде старт на процедурата. Това стана, след като от ИТН представиха процедурните правила за избора. Те минаха за буквално пет минути през рсорната медийна комисия и вчера бяха гласувани и в пленарна зала (разбира се, не без взаимни обвинения по време на дебатите кой иска да "овладее" телевизията и има ли смисъл от СЕМ изобщо).

Така сега народните представители имат 7-дневен срок да представят кандидатите за СЕМ, следва изслушване в комисията, а изборът трябва да се състои на 3 май. По неофициална информация на Клуб Z, очаква се свои номинации да издигнат и "Продължаваме промяната" (ПП), и "Има такъв народ" (ИТН), като имената ще бъдат обсъдени в коалицията тази седмица. Останалите две формации в управлението - БСП и "Демократична България", няма да издигат лица. 

Амбициите

Още през февруари депутатите от управляващата коалиция коментираха, че няма да допуснат партията на Слави Трифонов да договори мнозинство за избора в медийния регулатор и да "овладее" телевизията. От ГЕРБ посочиха същото - щели да подкрепят кандидати за СЕМ, които не са от квотата на ИТН. Иначе неофициално се спряга вече и име на кандидат на Трифонов за генерален директор - журналистът Крум Савов.

"Овладяване" и "документна измама": Битката за шеф на БНТ започна
Булфото

Какво обаче е съотношението на силите? Ако някой има амбицията да "овладее" БНТ, то трябва се договори и с президентската квота, и с опозицията. Държавният глава Румен Радев вече има един свой член в медийния регулатор. Миналата година той назначи Соня Момчилова. Сега трябва да назначи още един. В регулатора в момента е и Галина Георгиева, избрана през 2019 г. по предложение на управляващата тогава ГЕРБ - с гласовете и на ДПС.

А както стана ясно, за избора на генерален директор са нужни 3 от 5 гласа в СЕМ.

Засега като кандидати, освен Крум Савов, се спрягат и Асен Григоров, Веленин Петков и познатите и от предишни конкурси Сашо Диков и Сашо Йовков. Самият Кошлуков посочи пред Клуб Z, че все още не е решил.

Атаките

Междувременно председателят на комисията по културата и медиите в парламента Тошко Йорданов (ИТН) продължи с атаките по Емил Кошлуков. Както е известно, още от ден първи на парламента Йорданов призовава за предсрочното освобождаване на генералния директор, като комисията дори изиска от СЕМ документацията около избора му през 2019-а, в т.ч. за стаж и дипломата му от университета в Санта Барбара - за да провери правомерно ли е бил избран.

Проверката явно е приключила, защото Йорданов призова вчера медийния регулатор да помисли "дали не е редно да уволни Кошлуков предсрочно". Мотивът - евентуална "документална измама" (вероятно имаше предвид "документна"). 

Булфото

Става въпрос за казуса със стажа на Кошлуков в партийната телевизия на "Атака" - "Алфа", който той представи на конкурса за БНТ през 2017 г., спечелен в последствие от Константин Каменаров (който после си тръгна предсрочно). Каменаров назначи Кошлуков за програмен директор в обществената телевизия и така на практика бетонира стажа му. При избора през 2019 г. престоят на Кошлуков в "Алфа" не фигурираше в публикуваната на сайта на БНТ подробна биографична справка за него, но бе предоставена на медийния регулатор.

Според Тошко Йорданов въпросният стаж в "Алфа" е бил фиктивен и Кошлуков никога не е бил на практика програмен директор на телевизията на Волен Сидеров.

В медийната комисия той обяви, че Кошлуков сключил договора си с "Алфа" на 3 януари 2017 г. Договорът обаче бил заведен в НАП на 23 юни същата година, когато е и напуснал. Програмният директор на партийната медия не присъствал и никъде в кореспонденцията на телевизията за периода 2016-2017 г., проверил още Йорданов.

Отделно, той прати СЕМ в секретното деловодство, за да прочете доклад на ДАНС за нарушения на БНТ по отношение на хахкерска атака срещу медията този март. Позова се и на доклад на ОССЕ, критичен към начина, по който обществената телевизия е отразявала изборите през юли миналата година. В добавка - миналия месец БНТ е била осъдена от продуцентите на сериала "Под прикритие" за нарушаване на авторски права.

"Овладяване" и "документна измама": Битката за шеф на БНТ започна

Източник: Клуб Z

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.