Сигнализирай!

Близо 80% от фирмите в София ще назначават още служители

Gospodari.com
Gospodari.com
12.04.2022 г.
22
0

Близо 80% от фирмите в София ще назначават още служители.

Това показва последното проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ), цитирано от в "Сега". Тя обединява водещите компании в сферата на HR услугите в страната. 

Pixels

Анкетирани са 1074 компании в страната в дванадесет индустриални сектора. 

Общо за страната 43% от работодателите у нас планират увеличение на броя на служителите cи в следващите 6 месеца. Само около 6% прогнозират съкращения.

В следващите шест месеца най-много работна ръка ще се търси в секторите „Информационни технологии”, „Производство” и „Аутсорсинг” (съответно 49%, 34% и 31%). Традиционно по това време на годината се засилва търсенето на персонал за туризма - хотелиерство и ресторантьорство, както и за селското стопанство.

Пазарът на труда се раздвижва, отчитат от БКЗ, като сравняват сегашните резултати с проучването през октомври 2021 г. Двойно е нараснал делът на фирмите, които сега прогнозират увеличение на персонала. Двойно по-малко са и работодателите, които се колебаят - 15%, спрямо 33% през октомври.

Войната в Украйна и ефектът върху бизнеса

42% от работодателите отговарят, че ще се отрази отрицателно, 39% не смятат, че ще рефлектира по някакъв начин, а 19% смятат, че ще има положително въздействие.

Бизнесът обяви, че има нужда от 200 000 специалисти за всички сектори и много работодатели се надяват да намерят решение на кадровите си проблеми с емигрантите от Украйна, припомни Василева.

Бежанците от Украйна

60 800 украинци вече имат статут на временна закрила, показват данните на единния портал „България за Украйна“. Основно това са майки с деца. 

Бежанци от Украйна на границата с Румъния. БулФото

Агенцията по заетостта до момента е консултирала над 4100 украинци за възможностите да намерят работа у нас. Над 2000 са потърсили работа в бюрата по труда. Обявените работни позиции за украински бежанци са над 4400. Най-много работни места се предлагат в преработващата промишленост, електротехниката и електрониката, химичните технологии, хранителните технологии, туризма и търговията. За всяко четвърто работно място няма изискване за степен на образование. Повече от половината обявени оферти за работа са за постоянна заетост.

Вижте в кои сектори у нас най-много се търсят украински работници

Освен това всеки пети работодател е посочил, че може да осигури квартира. 20% са тези, които ще осигурят и транспорт до работното място. 

Офис секретар е най-предпочитаната професия от украинците, посочват я 27%. Освен това 25% желаят заетост като администратори в хотели, 20% биха работили в заведения за хранене и развлечения, а 14% като готвачи.

Почти две трети от анкетираните украинци заявяват, че са готови да започнат работа веднага. Половината посочват, че имат квартира за дълъг престой за времето, в което ще са в България, 42% имат квартира за период от един месец.

Близо 80% от фирмите в София ще назначават още служители

Източник: в "Сега"

Снимки: Pixels

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.