Сигнализирай!

"Разпродажба от Ikea", "Захар за 50 рубли" - как новините за Украйна си пробиват път до руснаците

Gospodari.com
Gospodari.com
17.04.2022 г.
18
0

Докато военната цензура в Русия заплашва журналистите с 15 г. затвор, а държавните медии премълчават дори сериозни събития като потъването на крайцера "Москва" с над 500-членен екипаж, информирането на масовото руско население за случващото се в Украйна е почти невъзможно, пише Булевард България.

В Санкт Петербург обаче се е появила нова форма на антивоенна агитация. Това съобщи руската опозиционна организация SOTA в Telegram.

Село в Испания промени името си на Украйна в знак на солидарност

В центъра на града са разлепени бележки с QR-кодове. Те привличат вниманието на минувачите с обещания за "разпродажба на мебели от IKEA" и "захар за 50 рубли" (или 0,5 евро). 

"Разпродажба от Ikea", "Захар за 50 рубли" - как новините за Украйна си пробиват път до руснаците

Когато кодът бъде отворен, той не води към онлайн магазини за евтини дефицитни стоки. Вместо това води към YouTube канала на "Настоящее время" - новинарски емисии, подготвяни от "Радио Свободна Европа" в Прага. Те показват какво всъщност се случва с войната в Украйна. 

"Настоящее время" започва през 2014 г. след окупацията на Крим и войната на сепаратистите в Донбас като противовес на телевизионните новини на руския "Первий канал" - "Время". В тях се излъчва единствено разрешената от Кремъл пропаганда.

Предлагат паметникът на Съветската армия да се казва “Слава на Украйна” (видео

В момента над 2,5 милиона души следват YouTube канала на "истинската" емисия с репортажи, които се редактират извън Русия. 

Уловката с евтината захар и мебели от IKEA няма как да не направи впечатление на жителите на Санкт Петербург.

Почти всички големи западни компании напуснаха руския пазар в знак на протест. Стоки от първа необходимост като захарта и елдата почти изчезнаха от супермаркетите. 

"Разпродажба от Ikea", "Захар за 50 рубли" - как новините за Украйна си пробиват път до руснаците

Според данни на руската статистическа агенция Росстат - захарта е поскъпнала с 44% само за един месец от началото на войната в Украйна. 

Преди дни NielsenIQ съобщи, че пикът на търсенето на захар, елда и ориз в магазините е отминал към началото на април. Сега руснаците са започнали да се запасяват с алкохол. От средата на март се наблюдава нарастване на продажбите на водка и джин. 

Зеленски: Въпросникът за присъединяването към ЕС е почти попълнен

Изследванията на руското обществено мнение, провеждани от държавния социологически институт, твърдят, че половината от руснаците се отнасят "безразлично" към оттеглянето на чуждестранните компании от Русия. 

IKEA стои на първо място сред брандовете, за чиято загуба хората казват, че съжаляват. 6 на сто от руснаците, доколкото може да се разчита на достоверността на данните на ВЦИОМ. 

Това можеше да се види и по опашките, които обградиха големите магазини на IKEA в Русия веднага след като шведската компания обяви, че се готви да затвори производството и продажбите си в страната.

На второ място е McDonalds с 5%, Apple - с 3%,  Renault, Procter & Gamble и H&M - с по 2%. 

"Разпродажба от Ikea", "Захар за 50 рубли" - как новините за Украйна си пробиват път до руснаците

Източник и снимки: Булевард България

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.