Сигнализирай!

Лавина блокира десетки коли в Пирин (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
18.04.2022 г.
43
0

Огромна лавина падна на пътя за хижа Вихрен. Блокирани са около 10 автомобила. Хората са успели да се евакуират, преминавайки през снега.

Почистването няма да започне все още, защото има опасност от нови свличания. То ще е възможно чак, когато снегът започне да се топи. Дотогава автомобилите на хижа Вихрен ще останат блокирани.

Лавина блокира десетки коли в Пирин

Скиор беше затрупан на Рилските езера от лавина, която сам е причинил

„Качвайки се нагоре към хижата пътят беше перфектно почистен, до асфалт. Никакви табели не е имало, които по някакъв начин да напомнят, че има все още такава опасност. И за жалост и ние не преценихме ситуацията и решихме да се качим нагоре", сподели Божидара, която е била блокирана заедно с автомобила си.

Лавина блокира десетки коли в Пирин

Тя обясни, че всички е трябвало да минат пеша през лавината, за да се измъкнат. За щастие, не е било много опасно, понеже тя е била твърда.

Голяма лавина падна край хижа „Рилски езера“, сноубордист се спуска в непосредствена близост до нея (ВИДЕО)

Според опитните планинари такива лавини на това място са ежедневие, особено в пролетните дни, когато температурите се покачват.

„Тази зима имаше изключително много сняг. По данни на Лавинната асоциация имаме 5,8 метра натрупал сняг. Когато слегне, това е 3 метра сняг. Пролетните лавини са бавни. Тази лавина е падала бавно, тя просто е текла”, обясни опитният планинар Явор Първанов.

Лавина блокира десетки коли в Пирин

Източник и видео: NOVA
Снимки: Unsplash

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.