Сигнализирай!

Президентът на Северна Македония: България ни обижда, няма право да ни спира за ЕС

Gospodari.com
Gospodari.com
22.04.2022 г.
18
0

Президентът на Северна Македония: България ни обижда, няма право да ни спира за ЕС.

Русия е отхвърлила предложението на Украйна за мир по Великден (видео)

Президентът на Северна Македония: България ни обижда, няма право да ни спира за ЕС

Стево Пендаровски отправи множество обвинения срещу България. Той открито заяви, че властите в София нарушават Договора от 2017 година.

"Вие нямате право като критерии за членство в ЕС да ни налагате случилото се през 11-и век. Българската страна промени наратива. Тя заобиколи двустранния ни договор, в който не пише, че историческата комисия и постигането на споразумение там ще бъде условие за членство в ЕС.

Тази комисия имаше за задача да намери имена на личности и събития, които да честваме заедно и да даде препоръки на двете правителства."

Пендаровски обвини българските участници в съвместната историческа комисия в отправяне на обиди и заплахи срещу техните македонски колеги. Това нещо не се е случвало по време на десетилетните преговори с Гърция.

Конкретен случай

По отношение на откриването на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля, на който присъства бройна делегация от България, президентът каза следното.

"Има два спорни момента в случая. Първо името на центъра, където вината е и на нашата институция, която го е регистрирала. И второ - структурата на българската делегация.

Не може в нея да бъдат Каракачанов и Захариева, които са архитектите на този спор, на тази блокада от България. Доброто намерение на Петков е минимизирано със състава на делегацията и името на центъра - на един доказан фашистки сътрудник".

"Никой не може да гарантира колко време ще остане на власт сегашното управление в България. И кои ще бъдат следващите искания от страна на София.

Малко са онези, които ще потвърдят, че кабинетът на Кирил Петков ще остане на власт 7-8 години. До нашето формално членство в ЕС. От кого да искаме подобни гаранции. Тук става въпрос за политика. Следващото правителство може да каже, че подписаното от предишното е предателство за нашата кауза. Това не ни интересува. Е, и? Ние не може да променяме Конституцията всеки понеделник". 

Президентът на Северна Македония: България ни обижда, няма право да ни спира за ЕС

Източник: Нова

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.