Сигнализирай!

Какво пишат чуждите медии за спрения руски газ за България и Полша?

Gospodari.com
Gospodari.com
27.04.2022 г.
29
0

Британски, френски, полски и американски издания коментираха спирането на доставките на руски природен газ за България и Полша.

“Газпром” спира доставките на газ за България

Варшава обяви, че разполага с достатъчно резерви от природен газ, за да се справи със спирането на доставките от Русия. Това стана, след като Полша отхвърли искането на Кремъл да плаща с рубли, гласи подзаглавието на статия в лондонския Telegraph по повод новината, че Русия спира да продава природен газ за Полша и България.

Какво пишат чуждите медии за спрения руски газ за България и Полша?

Това е първият случай от началото на руското нашествие в Украйна на прекратяване на износа на суровината, посочва изданието. То цитира потвърждение на полския министър на климата и околната среда Анна Москва. Тя потвърди, че по газопровода "Ямал-Европа", който доставя газ за Полша и Германия, вече не постъпва газ.

Петков: Няма да се намалява подаването на газ към потребителите

Guardian пише, че Русия е започнала "газово изнудване" на Полша и България.

Washington Post посочва, че украински представители са описали решението на "Газпром" като отмъщение заради подкрепата на ЕС за Киев.

Какво пишат чуждите медии за спрения руски газ за България и Полша?

Газовата маневра на Путин може да рикошира неприятно към Русия

"Русия ни завърта кранчето. Сега какво?" пише полското издание "Политика". Според седмичника, независимо от твърденията на министъра Анна Москва, че газохранилищата в Полша са почти пълни и че страната е почти готова да се справи, все пак е бил създаден кризисен щаб. 

Френските медии също коментираха ситуацията. Вестникът Figaro цитира официалните изявления, направени снощи от полски и български представители, както и че България е над 90% зависима от руския газ.

Литва, Латвия и Естония се отказаха от руския газ, “Газпром” поиска да плащаме в рубли

Вчера българското правителство заяви, че е изпълнило изцяло задълженията си и е извършило всички поискани плащания в рамките на договора своевременно. Правителството разкритикува новата процедура по плащане, като каза, че тя не съответства на съществуващия договор до края на годината и крие значителни рискове за българската страна, отбелязва Франс прес.

Какво пишат чуждите медии за спрения руски газ за България и Полша?

Източник: DIR.bg
Снимки: iStock

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.