Сигнализирай!

Журналисти: Руските сили са правили съоръжения в АЕЦ „Чернобил“ (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
27.04.2022 г.
21
0

Малко след инвазията в Украйна, руските сили окупираха авариралата АЕЦ "Чернобил". За пръв път след оттеглянето им журналисти, включително и български, имаха възможност да отидат на територията ѝ.

По време на окупацията Международната агенция за атомна енергия загуби връзка с централата.

Руснаците превзеха АЕЦ “Чернобил” (видео)

Журналисти предадоха, че руските войници са копали окопи в зоната и са строили съоръжения. Украинските власти определиха действията им като глупави, тъй като почвата е радиоактивна и вероятно руските бойци са били облъчени, защото са стояли продължително време там, пише bTV.

Журналисти: Руските сили са правели съоръжения в АЕЦ „Чернобил“

В град Чернобил министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Манастирски награди пожарникарите, преживели окупацията.

Украйна: Не контролираме радиационните нива в Чернобил

„Взривът, който се случи преди 36 години много прилича на взрива, който гръмна в главата на един човек - световен лидер на 24 февруари тази година. И това е президентът Путин! Това, което са правили те тук  - разбивали са, крали са компютри, ценни вещи, в този момент мога да кажа, че това, което в извършила Русия тук е ядрен тероризъм и заплахата от този тероризъм още съществува“, заяви Манастирски.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси лично пристигна в Чернобил. По думите му, е имало леко завишаване на радиацията по време на окупацията заради използваната военна техника от руските сили.

Навършват се 36 години от аварията в АЕЦ “Чернобил”

Служителите на централата, останали заложници по време на окупацията, поискаха от Гроси да признае действията на Русия като ядрен тероризъм.

Журналисти: Руските сили са правели съоръжения в АЕЦ „Чернобил“

Източник и видео: bTV

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.