Сигнализирай!

Близо 3 милиона души умират при трудови злополуки всяка година

Gospodari.com
Gospodari.com
28.04.2022 г.
29
0

Ежегодно 2,7 млн души губят живота си при трудови злополуки или при свързани с работа заболявания. Това заяви президентът на Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров.

Трудова злополука ли е да паднеш вкъщи по време на хоум офис?

Днес отбелязваме Международния ден в памет на загиналите при трудови злополуки. Димитров почете паметта на загиналите пред сградата на КНСБ, заедно с представители на изпълнителната власт и работодатели.

По данни на Международната организация по труда (МОТ), ежегодно 270 млн. души се нараняват на работното място. Загубите от тези злополуки и професионалните заболявания възлизат на 4 процента от световния брутен вътрешен продукт.

Амбицията на тазгодишната кампанията на МОТ е да постигнем нулева смъртност на работното място до 2030 г.

Падането вкъщи вече може да се счита за трудова злополука, според германски съд

КНСБ настоява да бъде приета Национална програма по безопасност и здраве при работа за 2022 г. - 2024 г. в съответствие с основните приоритети на Стратегическата рамка на ЕС за здравословни и безопасни условия на труд.

Президентът на КНСБ съобщи, че МОТ ще провъзгласи безопасните и здравословни условия на труд като част от фундаменталните права на работното място. Очакваме това да се случи през юни.

По информация на НОИ, през 2021 г. у нас са регистрирани 68 смъртни случая, в това число четири жени. А през 2020 г. са били 89.

По думите на Димитров, на всеки 5 дни един български работник загива в трудова злополука.

Секторите с най-висока смъртност са "Строителство" - 18 загинали през 2021 г. или с един повече от 2020 г., следван от сектор "Сухопътен транспорт" с 10 загинали или с един по-малко от 2020 г., и сектор "Търговия" - 7 души, също с един по-малко от 2020 г.

Кои са най-трагичните инциденти, случили се по време на концерти?

Също по данни на НОИ през първото тримесечие на 2022 г. са починали 10 души при трудови злополуки, а общо инцидентите на работното място са 600.

Според президента на КНСБ, много трудови злополуки не се докладват. През 2021 г. са отчетени 2392 инцидента. С 83 повече от 2020 г.

Синдикатът подпомага децата на загиналите при трудови злополуки със създадения "Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов".

Пламен Димитров съобщи, че в момента стипендиите са 38, като през последните две години по време на епидемичната обстановка са добавени 5 деца, загубили родителите си заради боледуване от Covid-19. Децата получават 50 лв. на месец до завършване на средното си образование.

Близо 3 милиона души умират при трудови злополуки всяка година

Източник: DIR.bg, БНР
Снимки: iStock

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.