Сигнализирай!

Евродепутати искат мерки срещу руската дезинформация от Meta, Twitter и Google

Gospodari.com
Gospodari.com
28.04.2022 г.
34
0

Глобалните технологични гиганти Meta, Twitter и Google да направят всичко възможно, за да противодействат на руската дезинформация. За това настояват депутати от Европейския парламент в писмо, адресирано до компаниите, пише Булевард България.

Те се обявяват за премахването на акаунти от социалните мрежи, които разпространяват омраза и невярна информация за руската инвазия в Украйна. Сред подкрепилите писмото са и двамата български евродепутати Радан Кънев от ЕНП/Демократична България и Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ.

Евродепутати искат мерки срещу руската дезинформация от Meta, Twitter и Google

Внимание! Вие бяхте тролнати! (експеримент)

"Докато светът с ужас наблюдава бруталната и смъртоносна инвазия на Путин в Украйна, вашите компании трябва да решат от коя страна на историята са", пише в позицията.

По-рано технологичните компании блокираха някои руски пропагандни издания като RT и Sputnik. Въпреки това депутатите отбелязват, че ключови политически фигури, които разпространяват омраза и дезинформация и помагат за разпалването на войната в Украйна, все още публикуват в социалните платформи.

“Тревожиш ли се? Дишай”: В Русия замениха рекламите с колективна психотерапия

Евродепутати искат мерки срещу руската дезинформация от Meta, Twitter и Google

Рупорите на руската пропаганда в България

За пример те посочват Александър Дугин - един от ключовите пропагандисти на руската агресия.

Той е популярен сред неофашистките групи по целия свят. Дугин редовно споделя тези, че войната в Украйна е условие за възраждането на Руската империя и че Западът е дегенериращ. Руският идеолог има привърженици в редица европейски страни и поддържа връзки с американското крайнодясно движение Alt-Right. От профила си във Facebook Дугин редовно разпространява руска пропаганда, но въпреки това страницата му все още е активна в мрежата.

Евродепутатите обръщат внимание и на международните фашистки групи и военните пропагандни канали на Путин в социалните мрежи. Те настояват тези канали и акаунти да бъдат незабавно премахнати.

Как руската пропаганда необезпокоявано се разпространява във Facebook

След руската инвазия в Украйна платформите на Facebook, Twitter и Google взеха редица мерки срещу разпространяването на дезинформация по отношение на войната. Според евродепутатите те не са достатъчни. 

Евродепутати искат мерки срещу руската дезинформация от Meta, Twitter и Google

"Стъпките, които технологичните компании, включително вашите собствени, предприеха след руската инвазия в Украйна, не са достатъчно добри. Видяхме как дискриминацията, омразата, насилието и дори геноцидът са се случили, докато големите технологии са получавали пари", пише още в писмото.

“Не сме неутрални” – стотици граждани се събраха в София в подкрепа на Украйна (видео)

По-рано този месец вълна от критики за модерирането на българското съдържание във Facebook заля социалните мрежи. Според част от потребителите технологията, която Facebook използва, не успява да предпази профилите от „тролски“ атаки и дори помага да се заглушат критичните гласове в българското общество. В резултат беше създадена и петиция, която настоява да бъдат разгледани механизмите за контрол на съдържанието.

Писмото на депутатите от Европейския парламент е написано по инициатива на Глобалния проект срещу омразата и екстремизма и Асоциация "Никога повече". 

Евродепутати искат мерки срещу руската дезинформация от Meta, Twitter и Google

Източник: Булевард България, Facebook/respect.diversity

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.