<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=126580" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Версиите за п...

“Тревожиш ли се? Дишай”: В Русия замениха рекламите с колективна психотерапия

19 Април 2022
0 1673

“Тревожиш ли се? Дишай! Вдишване… 1, 2, 3, 4. Пауза, Издишване, 1, 2, 3, 4. Повтори пет пъти”. 

Анимацията с този текст се върти върху огромен екран на билборд в Новосибирск. Същата кампания е пусната и в Москва, Волгоград, Екатеринбург, Нижний Новгород, Уфа, Перм, Тюмен и др., пише Булевард България.

Тренировките за понижаване на тревожността и умората се излъчват на мястото, на което обикновено се появяват реклами и промоции. От началото на руската инвазия в Украйна обаче всички големи западни рекламодатели се изтеглиха от местния пазар. 

Версиите за потъването на “Москва”: Какво показват снимките на горящия кораб

По данни на “Коммерсант” запълняемостта на рекламните площи пада до нива, сравними с периода на първия локдаун заради Covid. Откакто войната изгони всички големи европейски и американски компании от Русия, реклами няма.

"Тревожиш ли се? Дишай": В Русия замениха рекламите с колективна психотерапия

Някои от агенциите са спрели и да плащат за излъчените реклами от ключови клиенти заради “икономическата ситуация”. Очакванията на собствениците на медиагрупи е, че дъното на спада във външната реклама ще настъпи през май-юни. А липсата на продажби ще продължи с месеци. 

Снаряд падна върху детска площадка в Харков, най-малко трима загинаха (видео)

Липсата на приходи явно се заменя с колективна психотерапия. 

Медийната група MAER, която е оператор на мащабните екрани в цяла Русия, започва да излъчва командите “Дишай – Издишай” по 4 секунди като “метод за отстраняване на хипервентилацията на фона на стреса и за снижаване на тревогата”. 

Разбира се, нито дума за войната. Въпреки че това е основната причина за “притесненията”, които руските граждани в големите градове изпитват до такава степен, че да се наложи да им напомнят да дишат през билбордовете. 

"Тревожиш ли се? Дишай": В Русия замениха рекламите с колективна психотерапия

“В нашата култура ние много рядко използваме дишането за самопомощ и за връщане в нормално състояние при стрес. Предпочитаме да употребяваме лекарства или да не правим нищо, да търпим и да се преструваме, че няма нищо”, казва консултантът на проекта Виктор Макаров. 

Според него – усвояването на ритмичното дишане можело да накара руснаците да поискат да научат и “по-сложни техники” с цел “нормализация на психическото състояние, спиране на стреса и изпълнение на поставените задачи”. 

Путин отиде в бункер, а Русия – в Азия

 Директорът на MAER Константин Майор обяснява кампанията не с тоталната липса на платежоспособни рекламодатели, а с това, че “днешният тренд във външната реклама е да бъде по-социална, ясно да реактира на събитията и да улавя настроенията в обществото”. 

Той сравнява билбордовете си с “медия, чиято социална насоченост носи на обществото положителни емоции и повдига настроението”. 

“Тревожиш ли се? Дишай”: В Русия замениха рекламите с колективна психотерапия

Източник и заглавна снимка: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции