Сигнализирай!

Защо днешната реч на Макрон за Европа е важна за България?

Gospodari.com
Gospodari.com
09.05.2022 г.
31
0

Френският президент Еманюел Макрон произнесе програмна реч за Европа в Европейския парламент в началото на втория си петгодишен мандат в Елисейския дворец. Защо тя е важна и за България в неизбежния контекст на войната в Украйна – анализира Веселин Желев от Клуб Z.

Международните медии отбелязват, че Макрон е от малкото държавни лидери, които все още си говорят с Владимир Путин.

Това обаче не означава, че със забележката за Русия френският президент предлага компромисна позиция. Тя показва, че щом Париж зове да не се унижава държавата агресор, той априори не допуска нейна победа. Няма как да унижиш победител, посочва авторът.

Макрон встъпва официално във втория си президентски мандат

В речта си френският президент подчертава, че ЕС трябва "да се бори с безнаказаността за неописуемите престъпления, извършени от Русия в Украйна" и че дългът на Европа е да бъде на страната на Украйна, за да "постигне прекратяване на огъня и да изгради мир".

В речта си Макрон отбелязва три важни неща - бъдещ мир не може да има при унижение и изключване на Русия, ЕС трябва да създаде свое външно политическо пространство, в което да влезе Украйна, и още, че съюзът се нуждае от промяна на договорите си, за да може да решава по-бързо, особено в ситуация на война.

Идеята за Европейско политическо пространство не е нова, нито е оригинална.

За държавите членки като България идеята на Макрон е интересна като опит за изграждане на външна периферия на ЕС - за такива които споделят ценностите и принципите му и са вероятни бъдещи членове. Какво би попречило един ден тази периферия да бъде предложена и на неохотните членки на ЕС, които смятат, че националните им интереси влизат в противоречие с европейските. Те биха били асоциирани, но без всички членски права и задължения.

В този контекст поредното френско настояване на промени в европейския договор е още по-красноречиво - очевидно Европа не може да решава бързо и ефективно в сегашния си състав от 27 държави.

В този смисъл речта е "червена лампа", която трябва да светне за всички българи, за които пълноправното европейско членство е важно. Франция отдавна говори, че ако искаме по-дълбок Европейски съюз, той не може да бъде толкова широк, допълва авторът.

Източник: Клуб Z

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.