Сигнализирай!

ООН: Убитите и ранени цивилни от началото на войната в Украйна достигнаха 7000

Gospodari.com
Gospodari.com
10.05.2022 г.
26
0

Общият брой на убитите или ранени цивилни във войната, която Русия започна срещу Украйна, надхвърли 7000, съобщи ООН. Реалният им брой обаче вероятно е много по-голям, посочват от организацията.

Според данните на Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека (СВКПЧ) към 9 май са били убити 3381 души, включително 235 деца. Други 3680 цивилни граждани са били ранени.

"СВКПЧ вярва, че действителните числа са значително по-високи, тъй като получаването на информация от някои места, където се водят интензивни военни действия, е затруднено и много данни все още очакват потвърждение", казаха от организацията, цитирани от Свободна Европа.

Големият проблем на изнасилените украинки, които бягат в Полша

Оттам дават пример с градове като Мариупол, Изюм, и Попасна, където се съобщава за множество цивилни жертви. Тези съобщения обаче към момента не могат да бъдат проверени, тъй като организацията няма достъп до тези места.

Зеленски стартира платформа за финансиране в помощ на Украйна

ООН съобщи още, че повечето от регистрираните случаи на цивилни жертви са причинени от използването на експлозивни оръжия с широка зона на въздействие. Това включва и обстрел от тежка артилерия и реактивни системи за залпово изстрелване, както и ракетни и въздушни удари.

В речта си по случай 9 май, който в Русия беше отбелязан като Ден на победата, руският президент Владимир Путин каза, че действията на страната му в Украйна представляват "предупреждаващ удар". По думите му Киев е готвел нападение над Москва и е трябвало да бъде спрян. До този момент няма доказателства за такава подготовка от страна на Украйна.

Путин обвини Запада за войната в Украйна от Червения площад, но не обяви края (видео)

От февруари 2022 г. Русия редува две твърдения – за това, че Украйна е готвела нападение над Русия или че Западът е готвел нападение над Крим, превзет от самата Русия през 2014.

Почти 2/3 от жителите на Киев са се завърнали

Междувременно кметът на Киев Виталий Кличко обяви, че почти 2/3 от жителите на столицата са се завърнали след масовото напускане при нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари.

"Преди войната в Киев живееха 3,5 милиона души. Почти 2/3 от жителите на столицата се завърнаха", заяви Кличко на брифинг за пресата.

ООН: Убитите и ранени цивилни от началото на войната достигнаха 7000

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.