Сигнализирай!

Отново задръствания за пътуващите към морето през летните месеци

Gospodari.com
Gospodari.com
11.05.2022 г.
33
0

Забавени ремонти затапват трафика по магистрала „Хемус“ през лятото, пише в. Сега.

Пътуващите от София към Северна България и обратно ги чакат големи задръствания.

3000 км пътища ще бъдат ремонтирани през 2022 година

Снимка: iStock

Това става ясно от плановете на строителното министерство и пътната агенция. По западния край на недостроената вече почти половин век автомагистрала трябва спешно да бъдат ремонтирани два виадукта и един тунел. Тези обекти няма как да бъдат завършени за месец-два и движението ще се прехвърля на места, както и сега, двупосочно само в едното платно.

До месец-два трябва да бъде ремонтиран и старият първокласен път пред прохода Витиня, обясни строителният министър Гроздан Караджов.

„Работата е вече възложена по линия на текущо поддържане. Там деформациите не са големи и няма нужда от основен ремонт. Проблемът е по-скоро невъзможността горе на виадукта на автомагистрала „Хемус“ да поеме и тежкотоварния трафик в двете посоки“, поясни министърът.

От регионалното министерство уточняват, че въпросните съоръжения на Витиня са сред онези 278 обекта, чиито ремонт е изоставен поради липса на финансиране.

За виадуктите има проектна готовност и те ще се правят от държавното дружество „Автомагистрали“, подчерта Караджов. Предстои завършването и на ремонта на тунела „Ечемишка“, който по план трябва да бъде готов в края на юли.

В момента се правят търгове за около 300 км пътища. Предстоящи са процедурите за два от тунелите.

При предстоящата актуализация на държавния бюджет, строителното министерство ще иска отпускането на много повече средства. Министърът смята, че сумата може да достигне и до 3 млрд. лв. за текущо поддържане, основни ремонти и ново строителство.

 ИНДЕКСАЦИЯ

Относно индексациите на договорите в строителството от регионалното министерство коментират, че това ще е възможно за обектите, финансирани с пари от ЕС. Причината е в наличието на икономисани пари по различните европрограми. За останалите ще трябва поправка за Закона за обществените поръчки.

Източник: в. Сега

Снимки: iStock

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.