Сигнализирай!

Мария Альохина от Pussy Riot напусна Русия, преоблечена като куриер, след заплаха от затвор (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
12.05.2022 г.
17
0

Мария Альохина, член на пънк група Pussy Riot, избяга от Русия в Литва, преоблечена в униформата на куриер от руска компания за доставки на храна по домовете, пише Булевард България.

Альохина бе осъдена на 2 години затвор през 2012 г. заради изпълнение на Pussy Riot в катедралата в Москва. А през последната година има шест ареста.

Последното ѝ задържане е в края на февруари заради старо обвинение от 2021 г. за "нарушаване на санитарните норми". Наказанието срещу нея всъщност е заради участие в масовите протести срещу Путин след вкарването на Алексей Навални в затвора.

Мария Альохина от “Pussy Riot” отново е арестувана

Альохина е била в затворническа килия, когато е чула речта на Владимир Путин, отричаща правото на самостоятелно съществуване на Украйна.

Малко след това е била пусната под домашен арест.

В началото на април тя публикува в Instagram снимка на прерязаната каишка на електронната гривна, с която полицията я следи. 

Мария Альохина обясни повредата на устройството като знак на протест. Тя описа ареста си като "незаконен и несправедлив", докато "Путин води война срещу любимата Украйна и за един месец нашата страна се превърна във фашистка държава в очите на целия свят".

В отговор на това наказанието ѝ е променено в пълно лишаване от свобода.

Впоследствие New York Times съобщи, че 33-годишната жена е успяла да избяга от московската полиция пред апартамента на приятел, преоблечена в костюм на доставчик на храни. Тя е изоставила телефона си, за да не бъде проследена и да не предизвика вниманието на службите. 

С помощта на друг приятел е успяла да стигне до границата на Беларус, откъдето е преминала към Литва след едноседмичен престой. 

Альохина твърди, че при първия си опит да избяга от Русия е задържана от беларуски гранични полицаи за шест часа, след което е върната обратно. При втория ѝ опит изненаданият дежурен служител от ГКПП-то директно я е отпратил към Русия.  

Осъдиха руски журналист на затвор заради шега в Twitter относно протестите в защита на Навални

От третия път Альохина е успяла да влезе в Беларус.

Според NYT - исландският артист Рагнар Кяртансон е убедил властите в неназована европейска държава да издадат документ на Альохина, с който тя има право да пътува свободно в ЕС. 

Документът е вкаран тайно в Беларус и ѝ е предаден.

В крайна сметка тя е успяла да премине границата между Беларус и Литва. Направило ѝ е впечатление "колко по-добре се отнасят граничарите, когато смятат, че е "европейка", а не рускиня". 

"Оттук Русия изглежда като някакъв огромен демон, но всъщност е много неорганизирана, ако я погледнете отвътре. Едната ръка не знае какво прави другата", заяви тя. 

Альохина твърди, че иска да се върне в Русия, но няма представа кога би било възможно това. 

"Ако сърцето ти е свободно, няма значение къде се намираш", заяви тя пред журналист на New York Times във Вилнюс. 

Мария Альохина от Pussy Riot напусна Русия, преоблечена като куриер, след заплаха от затвор

Източник: Булевард България
Снимки: Instagram/@all_mary
Видео: YouTubе/CNN

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.