Сигнализирай!

ЕK предлага пакет от 300 млрд. евро за пълно спиране на енергийната зависимост от Русия

Gospodari.com
Gospodari.com
18.05.2022 г.
32
0

Европейската комисия предлага план, с който Европейският съюз да сложи край на зависимостта си от руския петрол и газ до 2030 г. Това съобщи в сряда председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Планът е наречен REPowerEU и предвижда пакет от 300 милиарда евро (315 милиарда долара)., предава Свободна Европа.

Предложението идва на фона на руската инвазия в Украйна. Русия е основнен доставчик на нефт, природен газ и въглища за Съюза. Целта на пакета е Москва да бъде лишена от десетки милиарди приходи, с помощта на които се финансира войната, да се помогне на страните от Съюза да започнат да се отказват от руските изкопаеми горива от тази година, както и да се укрепят политиките на ЕС за климата.

Планът предвижда по-ефективно използване на горива и по-бързо внедряване на възобновяема енергия
Архив Европарламент

„Издигаме амбицията си на още едно ниво, за да гарантираме, че ще станем независими от руските изкопаеми горива възможно най-бързо“, каза Фон дер Лайен в БрюкселПо думите ѝ пакетът включва около 72 милиарда евро безвъзмездни средства и 225 милиарда евро за заеми.

България може да наложи вето върху шестия пакет европейски санкции срещу Русия (видео)

През август предстои да влезе в сила забраната на ЕС за внос на руски въглища. Блокът също така се ангажира да намали търсенето на руски газ с две трети до края на годината. ЕС предложи и общо петролно ембарго на Русия, което беше блокирано от Унгария, България и други страни, силно зависими от руския петрол.

Като част от усилията на ЕС да убеди Унгария постепенното да спре вноса на руски петрол, пакетът REPowerEU предвижда финансиране за петролни инвестиции от около 2 милиарда евро.

Търсенето на руски газ в Европа се срина с 25%

Проектите за възобновяеми източници

Европейската комисия също така предложи начини за оптимизиране на процесите на одобрение на проекти за възобновяеми източници в страните от ЕС, тъй като сегашните процедури могат да отнемат до десетилетие. Споре ЕК времето за одобрение трябва да намалее до една година или по-малко.

Предлага се конкретен план за слънчевата енергия, по който да се удвои фотоволтаичния капацитет до 2025 г. Комисията предлага и поетапно задължение за инсталиране на слънчеви панели на нови сгради.

Препоръките относно краткосрочните национални действия за намаляване на зависимостта от руска енергия съвпадат с обсъжданията, които се водят от миналата година насам между страните членки за определяне на по-амбициозни цели на ЕС за енергийна ефективност и възобновяеми източници до 2030 г.

Тези цели са част от ангажиментите на блока за 55% намаляване на парниковите газове до края на десетилетието в сравнение с емисиите от 1990 г., както и за неутралност на климатична неутралност до 2050 г.

Комисията призова законодателите в Европейския парламент и националните правителства да задълбочат собствените си предложения за целите за спестяване на енергия и възобновяеми източници до 2030 г.

ЕK предлага пакет от 300 млрд. евро за пълно спиране на енергийната зависимост от Русия

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.